BiH
0

Ljubunčić: Karahasanović je sa 20 zaštitara nasilno ušao u PD Butmir

Piše: M. B.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Blizu 80 radnika Poljoprivrednog dobra Butmir od jutros su ispred preduzeća i odbijaju ući raditi dok se ne izvrši smjena, kako kažu, nelegalno imenovanog direktora i uprave preduzeća. Radnici tvrde kako je v. d. direktora Amir Karahasanović jutros oko pet sati nasilno ušao u preduzeće.

Kako je rekla Snježana Ljubunčić, izvršna direktorica proizvodnje tog preduzeća, Karahasnović je došao jutros prije radnog vremena sa 20 zaštitara koji su prepali čuvara koji je čuvao objekt, te je uzeo pajser, razvalio katanac na kapiji i ušao.

"Naš direktor Mirsad je sve vrijeme s radnicima u preduzeću. Karahasnović zna da ga od 12. jula, otkako su ga nelegalno imenovali, radnici ne prihvataju i nisu mu dali da uđe u krug preduzeća. Tog dana je Skupština preduzeća prekršila zakon jer je smijenila Nadzorni odbor, koji je imao mandat do 2015. godine, a novi NO je smijenio direktora", kazala je Ljubunčić za Klix.ba

No, predsjednica Nadzornog odobra Merima Mašić tvrdi drugačije. Kaže kako v. d. direktora Karahasanović pokušava ući u kancelariju već četiri mjeseca jer Mirsad Memišević, dosadašnji direktor, ne želi izvršiti primopredaju.

"Karahasanović, koji je legalno izabran, ga danima čega, a direktor Memišević nikako da se pojavi. Također, Karahasnović je 25 puta zvao radnike da uđu i počnu raditi, no oni su odbili. On nije došao nikoga da smijeni, niti da dijeli otkaze. Zaista ne znam ko je radnike nahuškao i izmanipulirao. Firma za koju se oni toliko bore sada je u zastoju jer oni neće da uđu u preduzeće da pomuzu krave koje se muče, a ne daju ni radnicima koje smo unajmili da uđu. Veterinara koji je došao da pogleda kravu koja se treba oteliti su izgurali vani i pretukli", rekla je Mašić za Klix.ba.

No, Ljubunčić tvrdi da veterinara niko nije pretukao, ali da je tačno da mu radnici nisu dali da uđe u zgradu, jer nije uposlenik te firme.

"Mi imamo svoja dva veterinara, a ovog su doveli oni i ne znamo za koga radi. Životinje se pate jer nam ne daju da obavljamo posao kako treba", dodala je Ljubunčić.

Radnici su poručili da se neće pomjeriti ispred kruga preduzeća dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, a Mašić je u ime v. d. direktora Karahasnovića poručila kako će sačekati da resorni ministar (Emir Hrenovica) i premijer KS (Suad Zeljković) predaju nalog Tužilaštvu KS koje će svojim dolaskom riješiti situaciju.