BiH
0

Ljubičić: Vojnici u crnim uniformama

BIRN Justice Report
Svjedokinja Tužilaštva BiH svjedočila je o akcijama HVO-a i jedinice “Džokeri” u Ahmićima u aprilu 1993. godine, a svjedok "I" o odvođenju u logor Kaonik. Ramiza Mrkonja, svjedokinja Tužilaštva BiH, svjedočila je o dešavanjima u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, kada je protjerana iz svoje kuće i kada su joj ubijeni muž i sin.

“Čula sam pucnje i vidjela kako padaju moj Sabahudin i Samir”, prisjetila se Mrkonja na suđenju Pašku Ljubičiću pred Sudom BiH u Sarajevu.

Državno tužilaštvo Ljubičića tereti kao zapovjednika Četvrte brigade Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pod čijom kontrolom je bila i jedinica “Džokeri”. U optužnici stoji da je on “planirao i naredio napad na gradove Vitez i Busovača, te na okolna sela” u kojima su živjeli Bošnjaci.

Mrkonja je ispričala kako je 16. aprila 1993. godine “nekoliko vojnika HVO-a u crnim uniformama i sa maskama na glavi” došlo pred njenu kuću u Ahmićima. Nakon što je cijela porodica natjerana da napusti svoj dom, odvojili su njenog supruga i sina koji je tada imao 17 godina. Sa ostalim ženama i djecom iz sela, Ramiza Mrkonja i njeno dvoje mlađe djece su u pratnji vojnika odvedeni na obližnju livadu, odakle su uskoro pušteni. Vojnici su se vratili ka Ahmićima.

Žene i djeca su se sakrili u neposrednoj blizini sela, odakle su promatrali šta se dešava. Nakon nekoliko sati vidjeli su pripadnike UNPROFOR-a da ulaze u Ahmiće i skupljaju tijela ubijenih te traže ranjene i preživjele. One koje su našli, među njima i Ramizu, odveli su u Travnik, koji je u to vrijeme bio pod kontrolom Armije BiH.

Prema navodima optužnice, za vrijeme ovog napada na Ahmiće ubijeno je oko 100 civila, sve stanovništvo je protjerano, a njihove kuće uništene, zajedno sa dvjema džamijama koje su dignute u zrak.

Zaštićeni svjedok “I” je kazao kako je uhapšen u svojoj kući 15. aprila, te da je zajedno s bratom odveden u logor Kaonik, gdje je ostao do 19. juna. Svjedok je govorio kako su uslovi u logoru bili nečovječni, da zatvorenici nisu imali hrane, te da su redovno odvođeni na prisilni rad na liniju bojišnice.

Također je rekao da su neki zlostavljani te da je “čuo” kako su to radili pripadnici Džokera.

U unakrsnom ispitivanju Odbrana je od svjedoka tražila da kaže od koga je “čuo” da su “Džokeri” zlostavljali zarobljenike, na što je on odgovorio da se “ne sjeća imena zatvorenika, ali da zna da je bio iz Zavidovića”.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. novembar 2007. godine.