BiH
7

Ljubić: Oni koji su prekinuli izbore u Stocu ne zaslužuju da budu kandidati

FENA
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je danas u Banjoj Luci da osobe koje su prekinule izborni proces u Stocu ne zaslužuju da budu kandidati na izborima.

Kaže da je to njegov stav, a sud može imati drugi i on ga ne može poricati.

"Pravosudni sistem BiH je sve samo ne nezavisan i mislim da je još politički i, nažalost, nacionalno upravljan. Ne želim ulaziti u odluke sudova", rekao je Ljubić komentirajući to što je Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo odluku Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o sankcioniranju kandidata Inicijative za Stolac, odnosno skidanju s kandidatske liste Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića i Demira Mahmutćehajića.

Iz CIK-a je potvrđeno da su poništene četiri odluke CIK-a u vezi sa sankcioniranjem kandidata i političkih stranaka na lokalnim izborima u općini Stolac, a među njima je i suspenzija kandidata Inicijative za Stolac za načelnika Općine Salmira Kaplana.

Prethodno je 24. novembra CIKBiH sa četiri glasa za i tri protiv odlučio da imena kandidata Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi na lokalnim izborima u Stocu.

Oni su sankcionirani također novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne od 1.500 do 5.000 KM.

Oni su kažnjeni nakon što su izbori u Stocu prekinuti zbog više nepravilnosti i incidenata u kojima je, navodno, jedan od članova izborne komisije napadnut.