BiH
0

Ljubić: Neizvjestan sastanak sa Inzkom, Sorensenom i Moonom

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Sastanak lidera stranaka nove parlamentarne većine u Federaciji BiH (SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990) sa predstavnicima međunarodne zajednice o rekonstrukciji Federalne vlade jeste planiran, ali još nije zakazan, te nije potpuno izvjesno da li će biti održan, rekao je Srni predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ljubić je pojasnio da su međusobno unutar "četvorke", kao i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom i američkim ambasadorom Patrickom Moonom u toku intezivne konsultacije kako bi se pokušali stvoriti uslovi da taj sastanak istinski bude produktivan.

"Ako on neće rezultirati suštinskim izmjenama, u prvom redu rekonstrukcijom federalne izvršne vlasti, ali i izmjenama njenog funkcionisanja i donošenja odluka, onda taj sastanak nema ni smisla“, rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, za HDZ i HDZ 1990 ulazak u izvršnu vlast, ako će biti zadržan postojeći modalitet odlučivanja u Federalnoj vladi, ima "ograničeni smisao i dobitak".

"Prema tome, vode se konsultacije, ako se pokaže vjerodostojnim očekivanje da taj sastanak može dati suštinske dobitke, onda će se on i desiti“, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.