Komentari (112)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
kako zastitnik od vatre i groma? Zar katolici nevjeruju samo u jednog(ili tri) Boga ? nije provokacija!
je li Alah svemoćan, jeste, jeli alah može činiti čuda, može. u čemu je problem, ne vjeruješ u božiju volju i čuda?
Ne znam stvarno kakva je veza izmedju mog pitanja i tvog odgovora.Ja nemam predrasuda ni prema kome,da naidjem na adekvatne odgovore bio bih katolik,ali ovo mi nema smisla nikakvog.Po prirodi vjerujem da je samo jedan Bog koji upravlja svime i stiti od svega,a ne da postoji neki "vrhovni bog" i jos nekoliko ispod njega bogova koji se neki "posrednici" ili "zastitnici od neceg".Helem,ziv bio,vjeruj u sta hoces,zaboli me. ps nije alah,nego Allah.
haha, pa ovaj klix izvršio cenzuru fotografija, vidi ti zastava u Doknju http://tinyurl.com/ngglo7v
tuzlarije su korektne, bez cenzure http://tinyurl.com/n2699px
Nastavak prethodnog komentara: Tih 5 teferica su bili djurdjevdan (jurjev), spasovdan (spasov), vidovdan (vidov) petrovdan (petrov= i ilindan (alidjun) drugog avgusta. Sve ove proslave su pratile odredjene faze u razvoju zita. Za djurdjevdan kad zito nice, pa kad prekrije zemlju, kad izklasa, kad klasje pocne zutiti i konacno kad pozcinje zetva. Medjutim tog drugog avgusta je i dobar broj muslimana izbjegavao raditi o zitu. Prema tome islamizacija nije iskorijenila ovaj obicaj. Tad je i nastala izreka "do podne Ilija, od podne Alija" ili obratno Vremena su prolazila a ovi obicaji su se zadrzali sve do posljednjeg rata. Kako je sad, ne znam. Ono sto nisam znao je da je ilindan kod katolika otprilike dvije sedmice ranije. Nisam takodje znao da lile pale za taj praznik, a ne za petrovdan kao u Istocnoj Bosni. Prema tome mislim da je pogresno ovaj obicaj vezati samo jednu religiju ili samo za jednu naciju. To je bio obicaj svih. Negdje je iscezavao brze a negdje sporije.
Vaši preci u istočnoj bosni su bili katolici, o tome svjedoče katoličke crkve po podrinju, Srebrenica je bilo sjedište franjevačke provincije. Onda dođoše turski janjičari (islamizirani vlasi), potjeraše katolike preko save i dunava, pa na pustu zemlju naseliše svoju rođenu braću pravoslavce iz srbije. Dio katolika koji je ostao, primi islam ili pređe na pravoslavlje, od tuda isti običaji. ista prezimena i sl. Kod katolika je sve dva tjedna ranije nego kod vas, koristimo različite kalendare ;)
Navedi mi jedan pisani izvor koji to potvrdjuje
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
ovi bas kao i indijanci, naloze vatru i urlicu okolo....koliko su zaostalo i glupi... pa jos i djecu u ovo mjesaju i zloupotrebljavaju.... Indijanci ovo je demokratsko drustvo.. a vi vasim vatrama i urlikanjem js jednom pokazujete svoje divljastvo.
indijanac ti natakario mamu i sestru na svoj alat :P
sta je indijanac, jeli jos palite vatru i urlicete oko nje hahahahahahha kako ste zamo glupi i zaostali pravi indijanci hahahahahahaha
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Ne znam zasto se pojam lilanja ovdje veze samo za katolike kad je to bio obicaj i kod muslimana i kod pravoslavaca. To jeste stari paganski obicaj, najvjerovatnije donesen sa dolaskom Slavena na ove prostore. U kraju iz kog poticem (Istocna Bosna) nije bilo katolika, ali je obicaj lilanja bio redovan kod ostale dvije religije, sve do rata. Razlika je bila ta sto su se lile palile uoci petrovdana, ili petrova, kako su ga muslimani zvali. Kod nas se pravilo sa gumenom obucom, negdje sa piljevinom, negdje sa suhom korom breze i tresnje. Sa prvim mrakom bi se lile palile i onda bi djeca govorila "kajmak lile", mada nikom nije bilo do kajmaka, jer su ga svi imali. I prelaskom bogumila na islam ovaj obicaj je zadrzan, kao i jos neki. Vjersi sluzbenici koji su se skolovali "negdje daleko" bi to najradije zabranili kao sto je bio slucaj u jednom selu kod Rogatice, ali lokalni, i sami odrasli uz taj obicaj nisu imali nista protiv. Osim toga uz 5 vjerskih praznika su odrzavani teferici.
u istočnoj bosni je bilo katolika, prije nego što su ih pokorili poturčeni srbi.
Ti pojma nemas ni o cemu
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Jedan je Bog, a tri božanske osobe (Sveto Trojstvo - Otac, Sin i Duh Sveti) Bog - Otac je stvoritelj svijeta svega vidljivog i nevidljivog, Sin je otkupitelj grijeha koji Uskrsnućem otkupio grijehe čovječanstva i omogućio vječni život, a Duh Sveti je treća božanska osoba životvorac i obnovitelj, preporoditelj i posvetitelj. Dakle, JEDAN je Bog u katoličanstvu, a iz njega proizlaze božanske osobe koje čine sveto trojstvo. Sveci u kršćanstvu su osobe koje su svojim životom i djelima dosegnuli najbliže savršenstvu i kršćanskog života, a daju kršćanima zagovor kod Boga...
Lijepo je vidjeti Bosanske katolike kako se drže svojih običaja.
HAHAHAHA
Paganski obicaj koji je ostao!
Bošnjački, Ilirski... a ne paganski
Krscanski, sacuvan od onih koji ne mjenjaju vjeru, za kilo zita....
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Bravo za Bošnjake Katolike, sačuvaše stoljećima vjeru i običaje!
...e, bogati, koji su ti to?
...vlado, "nečitljivi" unitarizam :)))
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
...što ti je jezik...u šeheru "lilanje" znači nešto sasvim deseto :)) ...ilija, nemo me sad gromom :)
...znaš li značenje? :)
Haha. Cuj klimanje. Pa nisam tu rijec upotrebio otkako mi se klimao zub, i jos in. Ta rijec ne postoji.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)