BiH
0

Lijanović: Poštovat ću Budimirovu odluku o mojoj smjeni, a Kebini razlozi su apsurdni

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović obratio se danas novinarima u Sarajevu, kazavši da izražava žaljenje što je Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, kao ozbiljna politička figura prihvatio da bude u službi tuđih ciljeva inicirajući njegovu smjenu.

"Očito da je se nešto u pozadini važno moralo desiti čim je u nedjelju, na neradni dan, pokrenuo takvo pitanje", dodao je Ivanković Lijanović.

Podsjetimo, Kebo se otvorenim pismom obratio predsjedniku FBiH Živku Budimiru, u kojem je tražio smjenu Jerka Ivankovića Lijanovića. Ministar je navedena obrazloženja u Kebinom pismu nazvao apsurdnim, no rekao je da će poštovati odluku predsjednika FBiH o njegovoj smjeni, ma kakva ona bila. Smatra da ovakva inicijativa ne može ništa sutinski popraviti u FBiH.

"U inicijativi se navode razlozi saradnje Lijanovića d.o.o i Hypo banke, u čemu je firma Lijanović oštećena. Bilo bi logično da institucije ove zemlje vide kako mogu pomoći privredne subjekte koji su oštećeni u takvim slučajevima, a ne da pokreću neke druge aktivnosti. U toj saradnji nije bilo neregularnih kredita, niti bilo kakvih nezakonitih radnji", kazao je Lijanović.

Pored toga on kaže kako je podjela poticaja, što Kebo navodi kao razlog za smjenu, ne može biti opravdan, jer tvrdi da nelegalnih radnji u podjeli poticaja poljoprivrednicima nije bilo te da je sve radio transparentno. Tvrdi da je njegovim dolaskom u Ministarstvo uveden transparentan rad.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Navodi se da sam upravljao Fondacijom ODRAZ. Ja jesam član UO ODRAZ-a, ali tamo nisam mogao napraviti više nego ostali članovi UO, a njih je sedam. Kao jedinka sam se stalno zalagao da Fondacija radi u punom kapacitetu, da deblokiramo sredstva namjenjena za mala i srednja preduzeća i napokon smo ih deblokirali", kaže Ivanković Lijanović.

Kada je u pitanju negativan revizorski izvještaj rada Ministarstva koji se također navodi u Kebinoj inicijativi za njegovu smjenu, Ivanković Lijanović je rekao da se radi o "politički naručenom" izvještaju.

"U njemu se meni stavlja na teret sve ono što nije uradio Parlament FBiH, sve što nije uradila Vlada FBiH, a revizori su ulazili čak i u područja za koja nisu bili kompetentni, poput spota za kampanju kupovine domaćih proizvoda", mišljenja je Ivanković Lijanović, dodavši da je kampanja bila učinkovita.

Negirao je tvrdnju da Lijanovići d.o.o imaju neplaćenih obaveza prema državi, u smislu ne plaćenih carinskih ili PDV poreza. Tvrdi da Lijanovići d.o.o trpe posljedice jer su im blokirani računi, što ima ima, kaže, političku pozadinu.

"U potpunosti odbacujem sve navode iz inicijative za moju smjenu", zaključio je.

Na Kebino pitanje u otvorenom pismu da li je Antu Krajinu smijenio predsjednik FBiH ili Ivanković Lijanović, ministar je ustvrdio da on nema veze s tom smjenom, te da smjena ministra Krajine i njegova pozicija u Vladi, njemu (Ivankoviću Lijanoviću) ne znači mnogo.

"Imao sam korektnu saradnju sa ministrom Krajinom", dodaje.

Na pitanje novinara da li je on neformalni šef Živka Budimira, s obzirom da se to da naslutiti iz Kebinog pisma, Ivanković Lijanović je takvo što negirao te ustvrdio da niko ne može utjecati na rad predsjednika FBiH.

On je dodao da Narodna stranka Radom za boljitak nije razmišljala o kandidatu za novog ministra finansija u Vladi FBiH, ali da apeliraju na sve učesnike u procesu da se situacija što prije razriješi, za šta ima nekoliko načina, kaže Ivanković Lijanović.