BiH
9

Lijanović osumnjičen da je uslovljavao poljoprivrednike na plaćanje polovine podsticaja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U kontinuiranoj koordinaciji i saradnji pripadnici Federalne uprave policije danas su izvršili pretrese na većem broju lokacija u FBiH, te lišili slobode Jerka Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Merseda Šerifovića, Edina Ajanović, te još jednu osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Kazao je ovo na današnjoj pres-konferenciji portparol Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović, dodavši da je današnjoj akciji prethodila složena istraga zajedno sa istražiocima FUP-a koja je trajala oko godinu dana.

"Postoje osnove sumnje da je Jerko Ivanović Lijanović,kada je stupio na funkciju ministra poljoprivrede u Vladi FBiH organizovao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a koja se vezuje za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine", kazao je Arnautović.

Naveo je da se radi o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za poticaje vezane za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

"Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja", istakao je Arnautović.

Postoje osnove sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi su pribavili protivpravnu imovinsku korist oko 700.000 KM, istakao je Arnautović, a također su, prema njegovim riječima, uslovljavanjem poljoprivrednika pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na šta pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Osobe su jutros lišene slobode, obavljeni su pretresi, prikupljena materijalna dokumentacija, u toku je kriminalistička obrada, oni će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva TK.

"Tužilaštvo TK je u prethodnom periodu podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u poljoprivredi u okviru projekta 'Model ruralnog razvoja' raspisanog poziva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 2012. godine za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti", istakao je Arnautović.

U vezi sa istim krivičnim djelima vodi se još pet istraga.

"Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizovali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definisano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo, te činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM na području TK", kazao je Arnautović.

Tužilaštvo je u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.