Pismo Kavazoviću
157

Lider Islamskog centra u Gracu pisao reisu: Napadi na bh. dijasporu štete Islamskoj zajednici

Klix.ba
Čelnik Islamskog kulturnog centra u Gracu Mahdi Mekić pisao je reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, napominjući da javni napadi zvaničnika Islamske zajednice u BiH na bh. dijasporu dovode do kontra efekta po Islamsku zajednicu u BiH.

Mekić je na početku pisma napomenuo da reis Kavazović iza sebe ima 24 godine staža u kontinuiranom zalaganju za opšte dobro, te da mu piše jer smatra da će trenutni pristup Islamske zajednice u BiH dovesti do toga da izgubi svoje Bošnjake koji su se rasuli širom svijeta u potrazi za nafakom ili spašavajući živu glavu.

"Kao jedan mali sićušni član naše IZ, molim Vas kao našeg čestitog vrhovnog muftiju, zaustavite ovo što se već počelo kolutati niz brdo prije nego li bude previše kasno. Javni napadi najviših zvaničnika zajednice na čijem ste čelu, a koji se upućuju putem medija na račun nas u dijaspori i koji se zatim šire putem interneta, te drugi oblici politike zastrašivanja naroda i bošnjačke uleme, dovode do kontra efekta po IZ u BiH, kao bumerang se vraćaju na mjesto sa kojeg su upućeni i naškodit će prvenstveno i u najvišoj mjeri našoj IZ u BiH", stoji u pismu Mekića.

Navodi da takvi potezi dovode samo do zavađanja i sukobljavanja brata sa bratom, komšije sa komšijom, džematlije sa džematlijom, imama sa imamom.

"Sve ovo će dovesti do toga da budemo slabi i jadni, makar imali najbolje statute i pravne akte. Nadam se da će Vas ovaj moj vapaj naći u zdravlju i snazi, te da ćete ga ne ušima čuti i ne očima pročitati, nego srcem razumjeti", istakao je Mekić.