BiH
37

Let's Do It: Oko 600 učenika KS učestvovalo u akciji čišćenja Zemlje za jedan dan

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko 600 učenika sa područja Kantona Sarajevo učestvovalo je u petoj jubilarnoj volonterskoj akciji "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan" koja se sinhronizovano provodi u cijeloj BiH.

Volonteri su se okupili u osam općina KS, centralna lokacija na kojoj su dječica čistila bila je dvorište OŠ Ćamil Sijarić. Vrijedne ruke volontera pokupili su otpatke ispred i okolo škole. Akciji su se priključili i uposlenici Olimpijskog komiteta BiH zajedno sa 150 volontera Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta, te štičenicima KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja".

Cilj akcije i volontera je, pored prikupljanja otpada, i podizanje svijesti kod mladih ljudi o značaju zaštite prirode okoline i sredine u kojoj živimo.

"Hiljade vrijednih volontera su čistili ulice, parkove, planine, obale rijeka i jezera te s ponosom možemo tvrditi da je Bosna i Hercegovina od danas ljepše mjesto za život njenih građana. Akcija se simbolično provodi na Dan planete Zemlje i tako je svim građanima pružena mogućnost da daju svoj doprinos i urade nešto konkretno za prirodu koja nas okružuje", kazali su organizatori.

"Let's Do It" projekat u BiH se obilježava od 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 153.428 volontera, koji su očistili oko 12.500 tona otpada i zasadili 362.077 sadnica raznih vrsta drveća.

Organizator projekta su udruženja građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke.

Ovogodišnju akciju su podržali Eko život d.o.o., BH Telecom, UN volonteri, UNDP, Sarajevski Kiseljak i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Specijalni partner akcije je Olimpijski komitet BiH koji je finansijski, logistički i organizaciono podržao "Let's Do It" projekat.