BiH
39

"Let's Do It" projektu dodijeljena prestižna nagrada Energy Globe Award

Klix.ba
Energy Globe Award je jedna od najprestižnijih svjetskih nagrada u području zaštite okoliša u sklopu koje se svake godine za dodjelu nagrade nominuje više od 1.000 projekata iz 170 zemalja.

Obuhvata projekte od regionalnog, nacionalnog i globalnog značaja koji se bave očuvanjem resursa kao što je energija, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO2. Ceremonije dodjele nagrada održavaju se širom svijeta. Cilj Energy Globe Award nagrade je podići globalni nivo zanimanja za održivost, ukazati na primjenjive primjere rješenja za zaštitu okoliša te motivisati ljude na djelovanje na tom području.

Ovogodišnji nacionalni dobitnik Energy Globe Award u Bosni i Hercegovini su Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i Udruženje građana "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke koja zajedno organizuju volonterski projekat "Let's Do It".

"Let's Do It" projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 153.428 volontera, koji su očistili oko 12.500 tona otpada i zasadili 362.077 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan" i "Let's Do It – milion sadnica za 1 dan" su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

"Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta "Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 14.000.000 volontera.

Nagrada je dodijeljena u prostorijama trgovinskog odjela Austrijske ambasada u Bosni i Hercegovini, a nagradu dobitnicima je uručio trgovinski savjetnik Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini Sigmund Nemeti.

"Današnja ceremonija i dodjela Energy Globe Award našem projektu predstavlja veliko priznanje za sve Let's Do It volontere širom Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na činjenicu da je projekat prepoznat kao izuzetno društveno koristan, a mi ponekad nismo ni svjesni koliko zaista vrijede naše akcije čišćenja i pošumljavanja. Nadamo se da će ova nagrada dovesti do šire društvene podrške projektu i da će "Let's Do It" u budućnosti učiniti da Bosna i Hercegovina bude bolje i čišće mjesto za život svih građana", istakli su organizatori projekta.