Bivši general ARBiH
94

Lendo: Pravi general nikada ne bi naredio masakr nad mladima kao što je to učinio Đukić

A. K.
Refik Lendo (Foto: A. K./Klix.ba)
Refik Lendo (Foto: A. K./Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo prisustvovao je obilježavanju godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli. U susretu s medijima govorio je kao nekadašnji general Armije RBiH, kazavši da pravi general nikada ne bi naredio masakr nad mladima kao što je to učinio Novak Đukić.
Brojne osobe danas su se okupile na obilježavanju godišnjice masakra koji je 25. maja 1995. godine počinjen na Kapiji u Tuzli. Među njima je bio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, a u susretu s medijima je govorio kao nekadašnji general Armije RBiH.

Kao što je poznato, sudska presuda koja je donesena za slučaj Tuzlanske kapije, decidno je navela da je krivac bivši oficir Vojske RS Novak Đukić. Tom prilikom je ubijena 71 osoba, dok je okvirno 200 građana teže i lakše ranjeno.

Lendo je danas kazao da pravi general to nikada ne bi naredio, odnosno da nikada ne bi naredio granatiranje mjesta na kojem se okupljaju mladi.

"To je zločinac koji je naredio zločin. Ovo danas vidi čitav svijet, a ono što je naređeno nije zabilježeno u vojnoj praksi. Nažalost, mi imamo i nezabilježen slučaj u historiji BiH, ali i Evrope da jedan dio Republike Srpske, ali i Evrope kriju ratnog zločinca. To je najveći problem", poručio je Lendo.

Podsjećamo, prije tačno 28 godina, granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren, počinjen je masakr na Tuzlanskoj kapiji, okupljalištu mladih u ratnom periodu. Zlikovac Novak Đukić, koji je presuđen za zločin počinjen nad civilima Tuzle, nije iza zatvorskih rešetaka.

U presudi je napisano da je Đukić kao komandant Taktičke grupe "Ozren" (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Bh. pravosuđu on je nedostupan od juna 2014. godine, kada se trebao odazvati izvršenju kazne, ali to nije učionio pod opravdanjem da se u Srbiji "nalazi na liječenju".

Za njim je raspisana potjernica, međutim, on ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Ipak kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH.

Također, na izvršenje zatvorske kazne u Srbiji Đukić se ne šalje, zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.