BiH
35

Lamberto Zannier u Srebrenici: Važno je ne zaboraviti, ali ne smijemo se stalno ni osvrtati

Piše: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
Memorijalni centar u Potočarima danas je posjetila delegacija OSCE-a predvođena generalnim sekretarom Lambertom Zannierom.

Obilaskom Memorijalnog centra i polaganjem cvijeća Zannier je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i svim žrtvama sukoba u BiH.

Generalni sekretar OSCE-a kazao je da je dolazak u Srebrenicu uvijek dirljivo iskustvo.

"Smatram da je važno odavati počast žrtvama i izražavati solidarnost porodicama žrtava u Srebrenici, ali i svim žrtvama sukoba u BiH. Pomirenje je nešto na čemu svi moramo raditi ako želimo ići naprijed. Naučili smo gorke lekcije iz ovog sukoba“, rekao je Zannier.

Naglasio je da je pomirenje kamen temeljac daljnjem napretku.

"Važno je ne zaboraviti, ali ne smijemo se ni osvrtati stalno, moramo gledati naprijed i tražiti nove prilike za bolji život“ rekao je Zannier.

Domaćin delegaciji OSCE-a bio je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra. On je kazao da je do sada u kompleksu ukopana 6.241 žrtva genocida, a 230 je ukopano na drugim lokacijama po želji porodica.

"Već uveliko radimo na prpremama za obilježavanje 20. godišnjice genocida. Ove godine će biti više zvanica iz zemlje i svijeta, kao i porodica žrtava i posjetilaca“, kazao je Smajlović.

Dolazak na obilježavanje 20. godišnjice genocida do sada su potvrdili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Makedonije Gjorgi Ivanov i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.