BiH
0

Lajčak razgovarao sa Lagumdžijom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák današnjim je susretom u Sarajevu sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom nastavio sastanke sa višim političkim zvaničnicima BiH.

Lajčak je tokom susreta naveo očekivanja od tranzicije OHR-a u EUSR, saopćeno je iz OHR-a.

"Tranzicija OHR-a se neće dogoditi po svaku cijenu", kazao je Lajčák, dodavši kako je strategija međunarodne zajednice osigurati da BiH bude mirna i održiva demokratija na putu ka integraciji u euroatlantske institucije.

On je istaknuo da OHR-ova tranzicija predstavlja samo jedan korak ka postizanju tog cilja.

Izloživši pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a, Lajčák je rekao da su zahtjev za pozitivnom ocjenom situacije u zemlji i pitanje državne imovine pitanja koja će se najteže rješavati.

Komisija za državnu imovinu BiH prošlog je oktobra usaglasila funkcionalni i teritorijalni princip za raspodjelu imovine, prema kojem bi entiteti dobili u vlasništvo imovinu koja nije potrebna državi.

"Ustavom BiH nije utvrđeno koji nivo vlasti dobija kontrolu nad imovinom, tako da je neophodan politički dogovor o ovom pitanju", kazao je Lajčák.

On smatra da je prijedlog koji je usaglasila Komisija za državnu imovinu prošlog oktobra i koji kombinira principe funkcionalnosti i teritorijalnosti dobra osnova za političke razgovore.