BiH
0

Lajčak pred Vijećem sigurnosti UN-a: BiH nije funkcionalna

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak u četvrtak će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a da bi upoznao Vijeće o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, najavio je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Mario Brkić.

On je saopćio da će Lajčak u svom obraćanju naglasiti da je jedan od velikih problema BiH njena nefunkcionalnost koja je postala još jasnija nakon mjera koje je donio 19. oktobra.

  • Visoki predstavnik će istaknuti da za budućnost BiH postoje dvije političke opcije: eskalacija umjetne političke krize koja vodi u izolaciju, ili smirivanje političke krize i nastavak europskog puta, dodao je Brkić.

Visoki predstavnik će također izvijestiti Vijeće sigurnosti o sigurnosnoj situaciji u BiH, ekonomskim pokazateljima te će navesti da su ekonomski oporavak Srebrenice i podsticanje procesa jačanja povjerenja i saradnje s Haškim tribunalom pitanja koja će tijekom njegovog mandata uvijek visoko biti na listi njegovih prioriteta, izjavio je Brkić.