BiH
0

Lajčák poziva na hitno usvajanje zakona o javnom RTV servisu FBiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák pozvao je organe vlasti Federacije BiH, nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH danas donijelo odluku da Prijedlog zakona o javnom RTV servisu FBiH ne krši vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, da hitno usklade i usvoje ovaj zakon.

Kako je saopćeno iz OHR-a, usvajanje zakona o javnom RTV servisu FBiH omogućava zaokruživanje zakonodavnog okvira sistema javnog emitiranja i konačno otvara šansu za uspostavljanje Korporacije javnih RTV servisa, što bi zajedno sa internim restrukturiranjem vodilo do okončanja reforme javnog RTV sistema.

Prijedlog zakona o javnom RTV servisu FBiH sadrži isti niz obaveza predviđenih državnim Zakonom o javnom RTV sistemu, Zakonom o javnom RTV servisu BiH (BHRT) i Zakonom o javnom RTV servisu RS (RTRS).

Pored toga, predlagač zakona je uzeo u obzir sve napomene i instrukcije koje je Ustavni sud FBiH naveo u svojoj odluci iz jula 2006. godine. Sva tri javna emitera su obavezna, kroz svoje programe, da jednako tretiraju sva tri službena jezika i dva pisma.

Pored jezika i alfabeta, program svih javnih servisa mora jednako predstavljati etničke, regionalne, tradicionalne, vjerske i kulturne specifičnosti svih konstitutivnih naroda i građana BiH, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika.