BiH
0

Lajčak: Pozabavit ću se pitanjem reforme policije

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák najavio je da će se naredne sedmice ozbiljnije pozabaviti pitanjem reforme policije u BiH, te da razgovore o toj reformi želi da vodi sa političkim liderima, a ne njihovim zamjenicima.

Lajčák je u izjavi novinarima u Bosanskom Brodu pojasnio da od bh. političkih lidera želi da dobije odgovor ko je ozbiljno spreman da radi na reformi policije u BiH, a ko ne želi promjene i spreman je za tu reformu samo na riječima.

Istaknuo je i da ne postoje rokovi, ali i da ne treba čekati šest mjeseci da se ta reforma okonča.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU smatra da je potrebno riješiti nekoliko otvorenih pitanja, te da je za to dovoljan septembar mjesec ukoliko postoji volja kod bh. političara.

„Ako se premaši taj rok, onda se mora čekati još godinu dana što bi, praktično, bila uzaludno izgubljena godina", dodao je on.

Inače, komandant EUFOR-a, kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák posjetili su danas lokaciju za razminiranje u Luščanima pored Bosanskog Broda.

Švedski tim za razminiranje trenutno na ovoj lokaciji vrši razminiranje sa dva velika specijalna vozila.

Admiral Witthauer se zahvalio švedskom timu za razminiranje na njihovom radu u Bosni i Hercegovini te iskoristio priliku da skrene pažnju visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU na stalnu prijetnju koju stvaraju minska polja.

Lajčak je rekao da je cilj njegove današnje posjete bio da se upozna o uvjetima rada deminera na terenu.

"Jedno je kad se o tome govori daleko od minskih polja, a sasvim se drugačije osjećaš kad vidiš te ljude koji se bave ovim odgovornim poslovima i sa njima razgovaraš", rekao je Lajčak, javili su mediji u RS-u.

Poručio je i da se svi moraju da se angažiraju kako bi ovaj posao što prije bio završen i kako bi ljudi mogli slobodno da se kreću, te dodao da će pokušati da pronađe donatore koji će osigurati finansijska sredstva kako posao deminiranje ne bi postao predmet nekih kampanja.