BiH
0

Lajčak: Ovo je vrijeme kada se trebaju donijeti dobre odluke za BiH

FENA
Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak poručio je domaćim političarima da trebaju izglasati zakone o reformi policije, ako žele da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Jednostavno ne postoji alternativa, i svi koji kritiziraju prijedloge zakona o reformi policije ne nude alternativu jer je jednostavno nema. Trebamo svi biti svjesni toga", kazao je Lajčak prigodom današnjeg posjeta 11. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Na novinarski upit o tome hoće li u ponedjeljak biti zajedničkog sastanka lidera političkih stranaka u BiH, Lajčak je odgovorio da to nije ključna stvar, već da je ključno da se izglasaju zakoni o reformi policije.

"Postoji mogućnost da se politički lideri u ponedjeljak sastanu, a postoji mogućnost i da se komunikacija svede na bilateralne konzultacije. No to nije ključna stvar. Važno je da se domaći političari dogovore oko teksta reforme policije koji je prihvatljiv za sve", kazao je Visoki predstavnik, poručivši da je "ovo vrijeme kada se trebaju donijeti dobre odluke za BiH".

Lajčak nije htio favorizirati nijedan od prijedloga reforme policije, već je ponovio da je ključno da se političari dogovore oko toga.

"Ako bismo idućeg tjedna izglasali zakone o policiji, ostvarili bismo veliki napredak prema EU", ocijenio je Lačak.

Na upit hoće li posegnuti za "bonskim ovlastima" ako se ne usvoji reforma policije, slovački diplomata je kazao da "BiH ne može ići u Europu preko 'bonskih ovlasti'"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je zajedno s Lajčakom posjetio Sajam, izjavio je da je optimističan kada je riječ potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U ponedjeljak ćemo imati jako puno razgovora i bez obzira koji će prijedlog reforme policije proći, važno je da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mi jednostavno moramo imati institucionalnu vezu s Europskom unijom", kazao je Čović.

Izrazio je uvjerenje da će u ponedjeljak navečer ili u utorak ujutro politički lideri u BiH imati drugačiji pristup reformi policije u BiH.

"Važno je da prihvatimo prijedlog reforme policije koji je na tragu 'tri principa' i koji je prihvatljiv Europskoj uniji. Suštinsko je da potpišemo Sporazum. Ovu priliku jednostavno ne smijemo prokockati", poručio je Čović.

On je zajedno s Lajčakom, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i direktoricom Mostarskog sajma Dalfinom Bošnjak obišao tu gospodarsku manifestaciju. Prvo su posjetili štand Republike Slovačke, koja je ovogodišnja zemlja partner Mostarskog sajma, a zatim su obišli štand Udruge za regionalni i ruralni razvoj "Hercegovački STAP".

"Mostarki sajam je odlična stvar jer omogućava kontakte i suradnju. On je jedan od najpoznatijih u regiji", izjavio prigodom obilaska Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.