BiH
0

Lajčák: Ostvaren napredak u oblasti vladavine prava

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je na tematskoj sjednici Vijeća ministara BiH na Jahorini, koja je bila posvećena obavezama koje proizilaze iz procesa evropskeih integracija, izložio napredak i probleme u vezi s pet ciljeva i dva uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira (PIC) definiralo kao zahtjeve za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Sjednici su prisustvovali i šef Delegacije Evropske komisije ambasador Dimitris Kourkoulas i ambasador Francuske Maryse Berniau, u svojstvu sljedećeg predsjedavajućeg EU.

U vezi sa sadašnjim zastojem u raspodjeli državne imovine, Lajčak je potcrtao potrebu da se ispoštuje sporazum koji je Komisija za državnu imovinu postigla u oktobru 2007. godine, a prema kojem će svaki nivo vlasti posjedovati ona sredstva koja su tom nivou potrebna za izvršavanje njegovih ustavnih odgovornosti.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozdravio napredak u tri od pet ciljeva. Naime, postignut je sporazum o pokretnoj imovini za odbrambene svrhe, fiskalna održivost države se osnažuje, te će uskoro na snagu stupiti zakonski propisi u vezi sa Nacionalnim fiskalnim vijećem, a različite verzije donesenih zakona je potrebno harmonizirati.

Također, vladavina zakona je dobila čvrste osnove. Upravni odbor sastavljen od predstavnika države, entiteta, Distrikta Brčko i kantona se dogovorio o strategiji reforme pravosudnog sektora, u aprilu je usvojen Zakonu o boravku stranaca i azilu i sada se izrađuju podzakonski akti.

Lajčák je konstatirao da se, ukoliko žele da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvoji sporazum o formuli za raspodjelu prihoda od indirektnog oporezivanja do kraja juna, državni i entitetski ministri finansija moraju aktivnije angažirati.

Zakon o Distriktu Brčko i dopune Ustava BiH su još uvijek u fazi razgovora.

PIC je postavilo još dva uvjeta. Prvi, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju će biti ispunjen narednog ponedeljka, a drugi, pozitivna ocjena situacije u BiH na temelju potpunog poštivanja Mirovnog sporazuma, “nije samo formalnost,” rekao je Lajčák.

Apelirao je na ministre i njihove političke lidere da se suzdrže od nacionalističke i antidržavne retorike i djelovanja tokom izborne kampanje, kao efikasne vlasti u službi građana.

-Najnovije ankete pokazuju da je javna podrška članstvu u EU širom BiH blizu 85 posto. Vaš je posao da im to pružite, rekao je Lajčák danas ministrima, naglašavajući potrebu da se Vijeće ministara fokusira na pitanja kao što su nezaposlenost, korupcija, te obrazovanje koje je kao prioritetne identificirala velika većina građana BiH.

PIC je u februaru definiralo pet ciljeva i dva uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira mogao donijeti odluku o zatvaranju OHR-a.

-Vlasti u BiH, a ne OHR, odgovorni su za njihovo ispunjenje, rekao je Lajčák, pozdravivši inicijativu Vijeća ministara da se na mjesečnim tematskim sjednicama nastavi ocijenjivati napredak u integracijama u EU, saopćio je Ured visokog predstavnika.