BiH
0

Lajčak: Konfrontacije vode BiH u izolaciju, neophodan nam je kompromis

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjoj Luci da Bosna i Hercegovina nema vremena za gubljenje jer su pred njom izazovi koje treba da riješi što prije, te da je neophodno da se razgovori o reformama ne vode kroz međusobne konfrontacije, već kompromisom.

Istakao je da je našoj zemlji neophodna reforma ustava kako bi postala funkcionalnija, efikasnija i jeftinija, te da je reforma policijskih struktura uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Taj sporazum, naglasio je Lajčak, otvara BiH vrata ka većem stepenu evropskih integracija.

Na sastanku s predsjednikom i potpredsjednikom RS-a Milanom Jelićem i Adilom Osmanovićem, visoki predstavnik je razgovarao i o potrebi promjene trenutne atmosfere, jer je BiH proteklih godina bila u zastoju zbog konfrontacija što je vodi u izolaciju.

"To nije potrebno ovoj zemlji i to nije ono što ona zaslužuje", istaknuo je Lajčak nakon razgvora s Jelićem i Osmanovićem navodeći da kompromis nije znak slabosti ili izdaje, već to da svaki narod nešto da kako bi svi na kraju puno dobili.

U narednim razgovorima, kako je naveo, treba da bude što manje politikanstva, a više elementarne logike, pameti i mudrosti.

Predsjednik RS-a Jelić izrazio je nadu da će se pronaći rješenje za neophodne reforme koje su uvjet za evropski put BiH i demokratizaciju društva.

Istaknuo je da reforma Ustava nije uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da na tom pitanju treba raditi jer je BiH neophodan "moderan" Ustav, a da na ovom pitanju treba raditi postepeno.

"Nemamo vremena za politiziranje i dobijanje političkih poena", kazao je Jelić komentirajući pitanje reforme policije navodeći da je ta reforma neophodna kako bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Na sastanku je bilo riječi i o pitanju Srebrenice, a rečeno je da se moraju spustiti tenzije i o srebreničkim žrtvama genocida treba govoriti s puno poštovanja", rekao je predsjednik RS-a Jelić.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović upoznao je visokog predstavnika o problematici izbjegličke populacije, a o reformi Ustava, istaknuo je, da to pitanje traži jedan duži proces, nešto što treba raditi u etapama uz visoki stepen kompromisa.

Osmanović je naglasio da je kompromis neophodan BiH, te izrazio nadu da je pitanje reforme policije blizu rješenja, odnosno da će se uz pomoć visokog predstavnika nakon godišnjih odmora naći rješenje za tu reformu.

Potpredsjednik RS-a ukazao je na probleme da se u RS-u još ne poštuje zakonska obaveza da se u administraciji moraju upošljavati osobe svih nacionalnosti.