Banja Luka
0

Lajčak će danas razgovarati s liderima RS-a

FENA
Miroslav Lajčak, izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri Zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije, doputovao je u četvrtak u dvodnevnu zvaničnu posjetu BiH, a u petak se u Banjoj Luci treba sastati s političkim liderima bh. entiteta Republike srpske.

Lajčak je u četvrtak u odvojenim sastancima razgovarao s političkim liderima iz Federacije BiH o formiranju državne vlasti, odluci koju je nedavno usvojila Narodna skupština RS-a o raspisivanju refereduma, kao i o imenovanju novog specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Na pres-konferenciji koja je upriličena prije sastanaka s političkim liderima Lajčak je kazao da EU od Bosne i Hercegovine traži brzo formiranje funkcionalne vlasti na državnom nivou.

Naglasio je da odluka NSRS-a o provođenju referenduma, korak u lošem pravcu te da ne rješava nijedno pitanje u BiH, nego ih samo produbljuje, udaljava BiH od EU-a, umjesto da je približava.

Lajčak je kazao da će nakon što održi sve sastanke u FBiH i RS-u imati konkretnije podatke o formiranju državne vlasti.

Politički lideri su u četvrtak uglavnom izrazili zabrinutost zbog sporosti u formiranju parlamentarne većine u Predstavničkom domu BiH, a neki su i dali konkretne prijedloge za imenovanje novog Vijeća ministara BiH i koalicijske većine u bh. parlamentu.