BiH
15

Lagumdžija zbog poplava odustao od putovanja na SP u Brazil

Piše: F.V.
Zlatko Lagumdžija: Bodrit ću naše Zmajeve
Zlatko Lagumdžija: Bodrit ću naše Zmajeve
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija neće putovati na Svjetsko prvenstvo (SP) u Brazil koje će se održati od 12. juna do 13. jula 2014.

Iako se očekuje da se narednih dana put Brazila uputi veći broj političkih moćnika, privrednika, raznih "javnih ličnosti" ili, naprosto, onih dubljeg džepa, Lagumdžija je za Klix.ba kazao da neće biti među takvima. Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, odustao od tog puta.

"Zbog situacije u BiH nastale nakon katastrofalnih poplava, ne planiram putovati u Brazil kako bi pratio utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Maksimalno sam posvećen aktivnostima na pripremi donatorske konferencije koju planiramo organizirati ubrzo nakon što tim eksperata iz EU, Svjetske banke i UN-a napravi procjene šteta nastalih u poplavama, kako bismo realizirali naša dva osnovna cilja. Prvi cilj je da svi koji su u poplavama izgubili svoje domove, do zime imaju krov nad glavnom. Drugi cilj je da sačuvamo postojeća radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije koji će uslijediti, otvorimo i nova radna mjesta", kazao je Lagumdžija za naš portal.

Potvrdio je da će Ministarstvo vanjskih poslova otvoriti privremeni konzularni ured BiH u Rio de Janeiru tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu koji će biti na raspolaganju bh. državljanima koji će pratiti fubalsku reprezentaciju naše zemlje u Brazilu.

"Kao ministar vanjskih poslova BiH upravljat ću radom privremenog konzularnog ureda iz sjedišta MVP BiH, zato što je sanacija šteta nastalih poplavama prioritet u radu svih nas pa i ministra vanjskih poslova BiH", dodao je.

Još jednom je čestito igračima, stručnom timu i rukovodstvo Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na historijskom uspjehu i plasmanu naše fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

"Pažljivo ću pratiti nastupe fudbalske reprezentacije BiH i navijati za njih od srca ubijeđen da će ostvariti zapažen rezultat", zaključio je Lagumdžija.

I Nikšić ostaje i BiH?

Vjerovatno će se na sličan način postupiti i federalni premijer Nermin Nikšić. Iz krugova bliskih Nikšiću nam je poručeno da je "bilo šta teško planirati u ovom haosu" nastalom zbog poplava, pa i odlazak na SP, tako da su veliki izgledi da će i federalni premijer Zmajeve pratiti iz BiH.