BiH
10

Lagumdžija u Beču: Posao i pravda prioritet sada, ustavne reforme odmah nakon izbora

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope na ministarskom nivou koji se 5. i 6. maja 2014. godine održava u Beču.

U obraćanju učesnicima zasjedanja, Lagumdžija se govoreći o temi „Vijeće Evrope vrijednosti i stabilnost u Evropi: trenutni izazovi“, osvrnuo na izvještaj generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda o "Demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava u Evropi" naglašavajući da i posljednja dešavanja u Ukrajini najbolje potvrđuju da su ugroženi temeljni principi na kojima je osnovano i funkcionira Vijeće Evrope. Dr Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaju generalnog sekretara Vijeća Evrope za prevazilaženje postojeće krize, a koji se ogledaju u čvrstom opredjeljenju svih država članica za poštivanje vrijednosti na kojima počiva Vijeće Evrope u cijelosti, u rješavanju sporova između država članica kroz iskren dijalog.

Također je naglasio da dešavanja u Ukrajini trebaju biti poziv za buđenje za sve, a posebno za Evropsku uniju, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH. U tom smislu, Evropska unija mora imati fleksibilniji pristup kako bi se osigurala evropska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o Bosni i Hercegovini iz aprila ove godine.

"Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema stvarnih ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja vezana za vladavinu prava, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključne ekonomske i socijalne reforme", naglasio je Lagumdžija.

Lagumdžija je istaknuo da Bosna i Hercegovina treba podršku EU i Vijeća Evrope, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosjeka. Na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Na drugom kolosjeku su šire strukturalne i ustavne reforme u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i i provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", što bi trebalo biti pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Tokom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azarbejdžanu koji će u narednih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Evrope, a sredinom naredne godine predsjedavanje će preuzeti BiH. Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je održao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i Vijeća Evrope.

Novi pristup EU prema BiH i predstojeća Konferencija ministara vanjskih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana koja će se u 7. i 8. maja održati u Solunu bile su glavne teme odvojenih bilateralnih razgovora Lagumdžije i ministara vanjskih poslova zemalja EU: Velike Britanije, Italije, Slovačke, Belgije, Holandije, Švedske, Finske, Estonije, Rumunije, Portugala i Luxemburga. Sagovornici su se usaglasili da je pored reforme pravosuđa od presudne važnosti i konkretan paket ekonomskih reformi za Bosnu i Hercegovinu koji će biti usmjeren na otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Ministrima zemalja EU Lagumdžija se posebno zahvalio na njihovom novom pristupu prema BiH koji će natjerati i domaće aktere da se takmiče u rješavanju, a ne kreiranju i opisivanju nepravde i nezaposlenosti.

Sa ministricom vanjskih poslova Republike Italije Federicom Mogherini Lagumdžija je razgovarao o predstojećem preuzimanju predsjedavanja Evropskom unijom od strane Italije i pozvao je da posjeti Sarajevo na početku italijanskog predsjedavanja. Sagovornici su se usaglasili da tokom italijanskog predsjedavanja BiH treba biti u fokusu prioriteta EU u svjetlu aprilskih zaključaka Vijeća za vanjsku politiku EU što uključuje konkretne ekonomske i pravosudne reforme, kao i pripreme za ozbiljne ustavne reforme.

Ministra vanjskih i Commonvelth poslova Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williama Haguea Lagumdžija je informirao da je uputio Vijeću ministara BiH inicijativu o uključivanju BiH u projekat "Open Government Partnership" i da će MVP BiH biti pilot projekat kao inicijalni primjer transparentnog rada i drugim institucijama u BiH.

Tema razgovora sa ministrom vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Didierom Burkhalterom bila je predstojeća radna poslovna konferencija koja bi se krajem maja trebala održati u Sarajevu, a kojoj će prisustvovati švicarski biznismeni zainteresirani za ulaganja u BiH.

Tokom zasjedanja u Beču Lagumdžija se susreo i sa novim ministrom inostranih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom sa kojima je razgovarao o organiziranju narednog trilateralnog sastanka BiH - Srbija - Turska na kojem bi bili definirani konkretni pravci ekonomske saradnje.

Ekonomska saradnja i investicije posebno u infrastrukturne i energetske projekte, bile su tema i razgovora sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarom Mammadyarovim.

U odvojenim susretima sa ministrima vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i Ukrajine Andriiem Deshchytsiom, Lagumdžija je razgovarao o aktuelnoj situaciji i mogućnostima rješenja krize u Ukrajini.