BiH
21

Lagumdžija: SDA glumi majstora procedure

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je večeras novinarima, govoreći o rekonstrukciji vlasti u BiH, da je besmisleno davati bilo kakvu političku ocjenu kada je u pitanju borba Stranke demokratske partije (SDA) da ostane u vlasti.

"SDA je odlučila da po svaku cijenu ostane u vlasti dan ili sekundu više nego što je to normalno. Spremni su da za to učine sve. Pokazali su u posljednju godinu dana da ne priznaju demokratske standarde nego glume majstore procedure i procedurama objašnjavaju svoju politiku. Ta politika je što gore to bolje i 'upri prstom u drugog' za sve ono što su oni u zadnjih 15 do 20 godina radili i tako sve isporuče drugima", ocijenio je Lagumdžija.

O mogućnosti da SDA dogovori neke političke stvari sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH i HDZ 1990, Lagumdžiju i SDP ne zanima, ali ono sigurno je da, kaže Lagumdžija, sa SDP-om ne dijele istu viziju zajedničke budućnosti.

"Ukoliko oni imaju kapacitet i spremnost da s pet ili šest drugih partija potpišu bilo kakav sporazum i izađu u Parlamentarnoj skupštini BiH i tako pokažu da sa svojim političkim partnerima preuzimaju odgovornost, bez SDP-a, neka to učine. Dok to ne urade učinit ćemo sve, na mjestima u kojima činimo vlast, da ne dozvolimo da SDA i slični njima vuku BiH nazad", istaknuo je Lagumdžija.

Na pitanje da li se osjeća "prozvanim" u izjavi visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji kazao da kod bh. političkih lidera nema političke moći te da osim ako se nešto radikalno ne promijeni potrebno je mijenjati strukturu ljudi, Lagumdžija je kazao da odavno nije pratio šta kaže Inzko.

"Mislim da ni on ne zna koga je prozvao, a osim toga nije on tu da bi nekoga prozivao, nego ima mandat visokog predstavnika i neka ga iskoristi jer u krajnjem slučaju ako neko ne radi svoj posao, onda ne radi ni onaj koji ne koristi svoj mandat koji ima da učini da bude bolje. On svoj mandat odavno ne koristi", zaključio je Lagumdžija.