Ponudio pomoć
8

Lagumdžija primio dobitnika "Srebrenog medvjeda" Nazifa Mujića

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas dobitnika "Srebrenog medvjeda“ za najbolju glavnu mušku ulogu na 63. Berlinaleu Nazifa Mujića.

Sastanku su prisustvovali i Amra Bakšić Čamo iz producentske kuće Pro.ba i Jovan Marjanović uime Fondacije za kinematografiju.

Lagumdžija je čestitao Mujiću na osvajanju prestižne filmske nagrade koja je, kako je rekao, sve građane Bosne i Hercegovine razveselila i učinila izuzetno ponosnim.

S druge strane, izrazio je žaljenje zbog svega što je Nazif sa svojom porodicom preživio, a što je i prikazano u filmu "Epizoda u životu berača željeza“ režisera Danisa Tanovića, koji je također osvojio „Srebrenog medvjeda“, kao i ekumensku nagradu Njemačke za promicanje ljudskih prava.

Lagumdžija je kazao da je lično bio veoma potresen nakon gledanja filma i ocijenio da organi vlasti u Bosni i Hercegovini, bez obzira o kojem se nivou radilo, moraju uložiti mnogo više napora kako bi svim građanima BiH osigurali jednaka prava.

S tim u vezi Lagumdžija lično će se angažirati na pomoći projektu obezbjeđivanja uvjeta za školovanje 22 romske djece koje vodi Nazif Mujić.

Mujić se zahvalio Lagumdžiji za srdačan prijem i čestitku, kao i za podršku iskazanu na samoj projekciji filma u Berlinu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.