BiH
7

Lagumdžija nakon sastanka sa Vučićem: Stvorena je nova klima u regionu

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
"Ne samo značenje dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića, već i razgovori koje je on obavio, pokazuju da smo stvorili novu klimu u regionu i da postoji sve više svijesti da se regionalna saradnja konačno mora konkretizirati više nego do sada", rekao je danas, nakon sastanka sa srbijanskim premijerom, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Lagumdžija je istakao kako su u proteklom periodu otopljavani odnosi između BiH i Srbije, te da je došlo vrijeme da se "bavimo ekonomskom i praktičnom saradnjom". 

Lagumdžija je kazao kako je najveći dio sastanka bio posvećen novim sredstvima IPA fondova, koji su namijenjeni regionalnim projektima za šest zemalja Zapadnog Balkana. 

On je podsjetio da je ovu odluku donijela Evropska unija prošle sedmice u Solunu, na Samitu ministara vanjskih poslova zemalja EU i šest zemalja Zapadnog Balkana. 

"U mjeri u kojoj Srbija i BiH budu imali kvalitetnih projekata, u toj mjeri ćemo biti efikasniji, odnosno veći dio sredstava koja su na raspolaganju bit će prisutno u našoj budućnosti. Premijer Vučić zadužio je ministra financija da se pozabavi ovim, a ja sam preuzeo obavezu da ću obaviti komunikaciju, ne samo na nivou institucija BiH, već i entitetskih, kako bih do kraja maja otišao u Beograd na poziv premijera Vučića. Pokušali bismo da se pripremimo za sastanak kojem će premijer Vučić biti domaćin za manje od dva mjeseca, a na kojem će Evropska komisija i visoki komesar za proširenje EU Stefan Fule, zajedno sa predstavnicima šest zemalja Zapadnog Balkana, dogovarati o konkretnim modelima saradnje", pojasnio je Lagumdžija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Podsjećamo, Vučić je posjetu Sarajevu započeo sastankom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a na konferenciji za novinare poručio je da je Srbija prijatelj BiH, te da je potrebno da postoji međusobno poštovanje i uvažavanje između obje zemlje i njenih naroda.

Srbijanski premijer će se sastati s predstavnicima Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), a zatim posjetiti i staro jezgro Sarajeva, Baščaršiju, te Begovu džamiju, Sabornu crkvu i Katedralu.