BiH
2

Lagumdžija: MVP BiH je realizirao niz ušteda i uspješnih poslovnih foruma

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
U Zgradi institucija BiH u toku je tematska sjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) posvećena aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH u proteklom periodu. Sjednici prisustvuje ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je dao kratak uvod s osnovnim podacima o radu MVP-a BiH te odgovarao na pitanja članova Komisije.

Lagumdžija je istakao da je u fokusu Ministarstva razvoj i intenziviranje tzv. ekonomske diplomatije te da je, sukladno ovom cilju, organiziran niz poslovnih foruma, a u okviru međudržavnih posjeta. Kao primjer uspješno organiziranih poslovnih susreta kojem je prisustvovalo između 30 i 60 privrednika iz BiH istakao je one koji su održani u Kataru, Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji. Kada je u pitanju bilaterala, Lagumdžija je apostrofirao aktiviranje trilateralnih sastanaka, a ukazao je i na skori završetak Nacrta zakona o vanjskim poslovima koji bi, dodao je, riješio niz nedorečenosti iz oblasti vanjske politike.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je izradilo i analizu stanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a koja je poslana Predsjedništvu BiH na uvid", kazao je Lagumdžija i dodao da su u posljednje vrijeme aktivnosti MVP-a BiH usmjerene posebno na multilateralu u kontekstu aspiracija BiH ka euroatlantskim integracijama.

Podsjetio je da je MVP BiH u 2012., a u odnosu na 2011., napravilo niz ušteda te su tako u MVP-u zaposlena tri savjetnika iako ih po sistematizaciji treba biti pet.

"Uštede su ostvarene na skoro svim poljima, pa su tako prepolovljena kapitalna ulaganja, troškovi reprezentacije su smanjeni za 20 posto, a putni troškovi za 25 posto. Za 28 realiziranih putovanja potrošeno je 84.905 KM. Usporedbe radi za 28 putovanja u 2011. potrošene su 302.000 KM", precizirao je Lagumdžija.

Istakao je da su troškovi reprezentacije ministra vanjskih poslova BiH na putovanjima u 2012. iznosili 1.021 KM dok je u 2011. potrošeno 15 puta više.

Također, istakao je da je vođenje vanjske politike u domenu Predsjedništva BiH te da se MVP BiH suočava s nizom problema, poput imenovanja ambasadora koji to ni po kojem osnovu ne bi mogli biti.

Član Komisije Mladen Bosić interesirao se za nacionalnu strukturu u MVP-u BiH ističući da smatra da nije postignuta nacionalna izbalansiranost.

Lagumdžija je pojasnio da je zatečeno stanje uistinu neravnomjerno, ali da je u odnosu na 2011. urađeno dosta po ovom pitanju te da će naredni izvještaj to i pokazati. Dodao je da će MVPBiH u narednom periodu napraviti analizu rada ambasadora i dati konkretne ocjene njihovog rada.

"Naravno, Predsjedništvo BiH ima pravo da to jednostavno negira", zaključio je Lagumdžija.

Član Komisije Drago Kalabić konstatirao je da u BiH svako može biti ambasador te kazao da se nada da će "jednom na sjednici Parlamenta vidjeti članove Predsjedništva BiH s kojim bi rado porazgovarao o vođenju vanjske politike i odabiru ambasadora".

Tematska sjednica o radu MVP-a BiH još traje.