BiH
0

Lagumdžija-Khalilzad: Vlasti u BiH moraju ubrzati reforme

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija sastao se tokom boravka u SAD-u s američkim ambasadorom u UN-u i predsjedavajućim Vijeća sigurnosti UN-a dr. Zalmay Khalilzadom.

Kako je danas saopćeno iz SDP-a, razgovarali su o situaciji u regionu i evropskom putu BiH kroz prizmu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Konstatirano je da je BiH istinski centar događanja u jugoistočnoj Evropi, te da bh. vlasti moraju ubrzati reforme kako bi BiH što prije postala zemlja kandidat, a u konačnici i punopravni član EU-a.

Lagumdžija je istakao da dosadašnji uspjesi u reformi oružanih snaga BiH pod američkim vodstvom trebaju ubrzano rezultirati punopravnim članstvom u NATO savezu.

"Zajednički cilj bh. vlasti i međunarodne zajednice do 2010. godine mora biti punopravno članstvo u NATO i status kandidata uz otvorene pregovore o prijemu u EU", kazao je Lagumdžija.

On je stava da taj put neće biti moguć bez ustavnih promjena unutar BiH, gdje ključnu ulogu pored bh. vlasti treba da odigraju i predstavnici SAD i EU. To je uvjet za smanjenje prisustva međunarodnih faktora u BiH i zatvaranje OHR-a.

Lagumdžija je ambasadoru Khalilzaidu predstavio inicijativu da se BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom u najskorije vrijeme pridruži Hrvatskoj i Makedoniji i dobije status kandidata za članstvo u EU, kao daljnju mjeru stabilizacije prilika u regionu.

"Ukidanje viznog režima za građane BiH je prva tačka na tom putu. To je zajednička obaveza bh. vlasti i međunarodne zajednice u cjelini", smatra Lagumdžija.

On je također ocijenio i da je konačno došlo vrijeme da se sve zemlje u regiji okrenu svojim sopstvenim reformama, te da se prestanu miješati u unutrašnje stvari svojih susjeda.