BiH
7

Lagumdžija: Donatorska konferencija treba otvoriti takmičenje u rješavanju problema obnove BiH

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 7. jula 2014. godine u Sarajevu sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Portugal Brunom Maçãesom, koji boravi u posjeti zemljama regiona.

Glavne teme razgovora bile su pripreme za predstojeću Donatorsku konferenciju, evropske integracije Bosne i Hercegovine i mogućnosti za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Portugala.

Na početku razgovora Lagumdžija je izrazio zahvalnost Vladi Portugala za ukazanu humanitarnu pomoć stanovništvu u katastrofalnim poplavama pogođenim područjima u BiH, te sagovornika upoznao sa razmjerama nastale štete i procjenama potreba za obnovu i rekonstrukciju. Naglasio je da prema preliminarnim procjenama, koje su urađene prema najvišim međunarodnim standardima, štete iznose oko 4 milijarde KM, što je oko 16% BDP-a BiH.

Naglasio je da našoj zemlji predstoji faza obnove u kojoj će prioritet biti popravak stambenih jedinica, mostova, cesta, javnih ustanova, kao i pomoć privrednim subjektima kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje otvorila i nova, te da naša zemlja bez međunarodne pomoći neće moći sama sanirati nastale štete.

Dr. Lagumdžija je sagovornika upoznao sa intenzivnim pripremama za održavanje Donatorske konferencije za BiH i Srbiju (u organizaciji EK, Republike Francuske i Republike Slovenije), koja će se biti održana 16. jula u Briselu u cilju prikupljanja dodatne finansijske pomoći za opravak i obnovu, kao i jačanja saradnje u prevenciji prirodnih katastrofa u regiji i izrazio nadu da će uspjehu konferencije aktivan doprinos dati i Portugal. Naglasio je da donatorska konferencija treba otvoriti takmičenje u rješavanju problema obnove BiH.

Tokom razgovora o procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji dr. Lagumdžija se zahvalio na podršci Portugala, te pozdravio zaključke Vijeća EU za vanjske poslove iz aprila ove godine koji se odnose na BiH i koji otvaraju novi pristup u pogledu ekonomskog i socijalnog razvoja BiH, ali i stvaranja preduvjeta za provođenje strukturalnih reformi. Između ostalog je ocijenio da će „Sporazum za rast“ (Compact for Growth) dati podsticaj provođenju potrebnih ekonomskih reformi i otvaranju novih radnih mjesta.

Dr. Lagumdžija je posebno naglasio potrebu da se nakon predstojećih oktobarskih izbora radi na širim strukturalnim i ustavnim reformama u našoj zemlji u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.