BiH
4

Lagumdžija: BiH i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča EU i NATO-a

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvuje na 50. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Münchner Sicherheitskonferenz - MSC) koja se od 31. januara do 2. februara 2014. godine održava u Minhenu.

Na konferenciji učestvuje veliki broj šefova država i predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i odbrane, zvaničnika međunarodnih organizacija, te predstavnika poslovne zajednice i stručnjaka iz oblasti sigurnosti i međunarodnih odnosa. Glavne teme konferencije koja će biti zatvorena u nedelju su kriza u Siriji, pregovori o iranskom nuklearnom programu i cyber sigurnost, a razgovarat će se i o situaciji u Ukrajini, jačanju transatlantske saradnje, kao i saradnji između Amerike, Evrope i Azije te drugim pitanjima.

Lagumdžija je danas, na poziv predsjedavajućeg MSC-a ambasadora Wolfganga Ischingera, učestvovao u panel diskusiji o temi: "Izgradnja zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu" (Building Mutual Security in the Euro-Atlantic Region) u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici i stručnjaci iz oblasti sigurnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, zemalja centralne i istočne Evrope i baltičkih zemalja.

Tokom diskusije se raspravljalo o novom konceptu izgradnje zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu koji je MSC predstavio u aprilu prošle godine u vidu izvještaja pod nazivom: "Izgradnja zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu - Izvještaj pripremljen za predsjednike, premijere, parlamentarce i javnost", čijoj pripremi je prethodio dvogodišnji dijalog istaknutih političkih ličnosti i vojnih i sigurnosnih eksperata iz SAD, Rusije i Evrope. Kako je obrazloženo koncept je utemeljen na izazovima i realnosti sadašnjice, kao i nadama za bolju budućnost. Konceptom se predlaže da politički lideri uspostave kontinuirani proces dijaloga koji bi bio odobren od najviših vladinih nivoa, a koji bi uključivao i vojni dijalog.

Lagumdžija je tokom svog izlaganja između ostalog kazao da se Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje regiona, suočava sa svim vrstama konvencionalnih i nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji i izazova i ocijenio da je jedini način za prevazilaženje prepreka ove vrste integracija Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Balkana u Evropsku uniju i NATO, ne samo radi dugoročne stabilnosti regiona, nego i cijele EU i NATO-a.

  • Bosna i Hercegovina i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča Evropske unije i NATO-a i proces integracije naše zemlje i regiona mora biti završen projekt u smislu pune implementacije evropskih vrijednosti, gdje će naše misli o evropskim vrijednostima postati naše riječi i naša djela. Važnost integracije BiH kao zemlje zajedničkog integriranog društva u svim njenim različitostima, a samim tim i Balkana je od mnogo veće važnosti od trenutnog tehničkog procesa koji se vodi - istaknuo je Lagumdžija.

On je ocijenio da je za Evropu u cjelini u interesu da nastavi sa procesom evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana s ciljem očuvanja stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope i Evrope u cjelini i istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine integraciji u Evropsku uniju i NATO.

  • EU i NATO jesu naš cilj, ali to su prevashodno alati za naš primarni cilj, a to je da postanemo sigurna i prosperitetna zemlja koja će se interno transformirati i postati modernija i više integrirana sa svim svojim različitostima - dodao je Lagumdžija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.