Govor u Ženevi
0

Lagumdžija: BiH daje prioritetan značaj poštivanju ljudskih prava

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obratio se danas u Ženevi, na otvaranju Segmenta na visokom nivou, Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda (Human Rights Council).

Lagumdžija je naglasio da BiH daje prioritetan značaj poštivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda kroz jačanje demokratije, multikulturalnog dijaloga i uvažavanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i suzbijanju svih oblika diskriminacije i netolerancije prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva, te informirao Vijeće o postignutom napretku i izazovima koji se nalaze pred našom zemljom.

Istakao je da je BiH postigla značajan napredak stvaranjem efikasnijih mehanizama zaštite ljudskih prava usklađenih s međunarodnim standardima, te njenu posvećenost ispunjavanju međunarodnih obaveza koje proizlaze iz instrumenata ljudskih prava, kao i opredijeljenost BiH za unapređenje zakonodavstva u cilju implementacije ratificiranih multilateralnih sporazuma.

U tom smislu Lagumdžija je Vijeće za ljudska prava informirao da se u razumnom vremenskom roku očekuje ispunjavanje obaveza BiH koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci.

Istakao je da je BiH ponosna jer se nalazi među prvih deset zemalja svijeta koje su ratificirale Opcionalni protokol Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i pozvao druge članice UN-a da prate primjer BiH i na taj način osnaže i unaprijede pravnu zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava unutar šireg međunarodnog konteksta.

Lagumdžija je naglasio i napore BiH na rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih osoba i podsjetio da je u aprilu prošle godine u Sarajevu održana Regionalna donatorska konferencija na kojoj je prikupljeno oko 300 miliona eura za obezbjeđenje adekvatnog smještaja i unapređenje uvjeta življenja za najteže izbjegličke slučajeve u regionu.

Također, istakao je i napore i mjere koje BiH poduzima na svim nivoima u borbi protiv trgovine ljudima, veoma konstruktivnu saradnju ostvarenu s relevantnim tijelima UN-a, te aktivnosti koje Vijeće ministara BiH poduzima u cilju uspostavljanja Nacionalnih preventivnih mehanizama (NPM) za Opcionalni protokol Konvencije protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Lagumdžija se osvrnuo i na situaciju u određenim dijelovima svijeta, te između ostalog na situaciju u Siriji, rekavši da smo svjedoci gubitka velikog broja života kao posljedice Asadovog režima i da BiH osuđuje one koji koriste nasilje protiv civila.

Dodao je da je konačno vrijeme da se međunarodna zajednica ujedini i zaustavi ovo nasilje svim potrebnim sredstvima.

Na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava u Ženevi Lagumdžija je ima odvojene susrete s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Joachimom Gauckom, državnim ministrom za vanjske poslove Države Katar Khalidom Bin Mohammadom Al-Attiyahom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom, ministrom vanjskih poslova Socijalističke Republike Vijetnam Pham Binh Minhom, ministrom vanjskih poslova i saradnje Kraljevine Maroko Saadeddine Othmanijem i visokim komesarom za izbjeglice Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima BiH i svake od zemalja pojedinačno i mogućnostima za njihovo unapređenje, prije svega u oblasti investicija, trgovine i ekonomske saradnje uopće, kao i saradnji na multilateralnom nivou, odnosno u okviru međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.