BiH
0

Kuzmanović: Presuda Oriću krah međunarodnog prava

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović smatra da pravosnažna presuda Apelacionog vijeća Tribunala u Hagu, kojom je Naser Orić oslobođen krivice za zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici, predstavlja krah međunarodnog prava i nedopustivu primjenu dvostrukih standarda u pravosuđu.

"Ova presuda predstavlja kršenje tekovina i standarda međunarodnog prava i bezočno guši pravo i pravdu. Ona narušava povjerenje u rad i neutralnost Tribunala i predstavlja lošu poruku za BiH. Takva primjena prava ugrožava proces pomirenja i toleranciju među narodima u BiH“, naveo je u saopćenju Kuzmanović.

Predsjednik RS-a navodi da je "za stradale srpske žrtve i njihove porodice poražavajuća činjenica da je Žalbeno vijeće potvrdilo da su nad Srbima u Srebrenici počinjeni teški zločini, ali da Tužilaštvo, navodno, nije prezentovalo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi Orić mogao da bude osuđen".

"Očigledno je da pravda u ovom slučaju nije zadovoljena", kaže predsjednik RS-a i apelira da "svi počinioci zločina nad Srbima u Srebrenici budu otkriveni i adekvatno kažnjeni".