Susret Alkalaj - Al-Sabah
0

Kuvajt ima istančan osjećaj za prilike u BiH

Sarajevo-x.com
Zvanična posjeta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja Državi Kuvajt započela je audijencijom kod emira države Kuvajt Sheikha Sabaha Al-Ahmad Al-Sabaha, što predstavlja rijetku čast koju može iskusiti jedan ministar vanjskih poslova.

Audijencija za ministra Alkalaja u radnoj rezidenciji vladara Kuvajta predstavlja izvanredno priznanje državi, rukovodstvu i narodu BiH, kao i posebnu potvrdu prijateljstva i opredjeljenja Kuvajta da i dalje unapređuje odnose s BiH, a što je emir Al-Sabah ponovio više puta tokom razgovora sa ministrom Alkalajem.

Alkalaj je, zahvaljujući se na prijemu, prenio emiru Al-Sabahu pozdrave Predsjedništva BiH, te izrazio veliku zahvalnost na sveukupnoj pomoći koju je Kuvajt pružio BiH tokom rata, u poslijeratnoj obnovi i kasnijem razvoju zemlje. Istakao je da je činjenica da su iz Kuvajta došle prve poslijeratne investicije veoma cijenjena u zemlji, ne samo zbog značaja stranog ulaganja, već i zbog poticajne uloge i povjerenja stranih ulagača. Da i dalje ima istančan osjećaj za prilike u BiH i da gaji izuzetno prijateljstvo prema BiH, Kuvajt je potvrdio nedavno odobrenim beskamatnim kreditom od 30 miliona eura za izgradnju dionice Koridora Vc kroz BiH.

Emir Al-Sabah je, govoreći tonom izuzetnog uvažavanja, uputio srdačne pozdrave Predsjedništvu i narodu BiH, naglasivši opredijeljenost Kuvajta za čvrste prijateljske odnose sa našom zemljom i dalje unapređenje i proširenje saradnje na svim poljima.

Na kraju razgovora, ministar Alkalaj se zahvalio emiru Al-Sabahu na odluci da u Sarajevu otvori ambasadu Države Kuvajt, ocijenivši da to predstavlja potvrdu izuzetnih prijateljskih odnosa i želje za unapređenjem saradnje, te prenio emiru Al-Sabahu poziv Predsjedništva BiH da posjeti BiH, što je kuvajtski vladar sa zadovoljstvom prihvatio.