BiH
0

Kuća ljudskih prava: Stišati tenzije i očuvati mir

FENA
Nevladine organizacije okupljenje oko "Kuće ljudskih prava" izražavaju veliku zabrinutost zbog zaoštravanja političkih odnosa u našoj zemlji i rasta međunacionalnih napetosti te pozivaju političare i međunarodnu zajednicu da "stišaju tenzije i očuvaju mir".

Sadašnja situacija koju karakterizira upotreba jezika mržnje, netolerancija i prijetnje, uz najavljenje masovne demonstracije i podgrijavanje nacionalne ostrašćenosti, bolno podsjeća građane ove zemlje na period koji je prethodio krvavim događajima s početka devedesetih godina prošlog vijeka, stoji u saopćenju nevladinih organizacija.

Nevladine organizacije kao akteri civilnog društva izražavaju svoju nedvojbenu opredijeljenost za očuvanje tekovina mira i apeliraju na političare u BiH i susjednim zemljama da ulože maksimalne napore kako se ne bi ponovila nedavna tragedija.

"Pozivamo političare da se pred javnošću obavežu da će po svaku cijenu štititi mir i nastojati da u razgovorima i pregovorima nađu najbolja rješenja za izlazak iz ove velike krize", navodi se u saopćenju.

Nevladine organizacije podsjećaju kako i BiH i njeni neposredni susjedi imaju pred sobom jedinstven izazov i historijsku priliku da se približe Evropskoj uniji i uskoro postanu njenim članovima te upozoravaju da je za ovaj izazov potrebna mudrost u rješavanju otvorenih problema kao i državnici koji će "biti na visini trenutka u kome živimo".

"Podvlačimo odgovornost političkih lidera koje pozivamo da odmah odustanu od huškačke retorike i poticanja neželjenih reakcija koje bi mogle dovesti u pitanje napredak koji je postignut u uspostavi mira i na normalizaciji života u zemlji", dodaje se u saopćenju.

Akteri civilnog društva okupljeni u "Kući ljudskih prava" pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da ulože maksimalne napore kako bi se situacija u zemlji smirila i kako bi se rješenja za novonastalu situaciju našla putem demokratskeih metoda i procedure.