BiH
181

KS: Utvrđeni precizniji kriteriji i obaveze za umjetnike kojima se uplaćuju doprinosi

Klix.ba
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima KS koje je danas, na prijedlog Ministarstva kulture i sporta, utvrdila Vlada KS želi se bolje i preciznije urediti kriteriji i uslovi po kojima ovi umjetnici ostvaruju prava iz ovog zakona.

Kako je predloženo, prava na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje imali bi samo istaknuti umjetnici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

Istaknuti samostalni umjetnici, kako je navedeno u dopunama, imat će obavezu da dva puta u toku kalendarske godine, od toga jednom u vrijeme državnih praznika, i to bez naknade, daju svoj umjetnički doprinos kroz učešća u književnim manifestacijama, izložbama, koncertima, modnim revijama i drugim umjetničkim aktivnostima koje se organizuju uz podršku Vlade KS i Ministarstva kulture i sporta.

Organizator kulturne manifestacije od javnog interesa, kao što su naprimjer: Dani KS, Baščaršijske noći, Izbor sportiste godine KS... dužan je poziv učesnicima dostaviti najmanje 30 dana ranije od održavanja manifestacije.

Zakonom je precizirano da, ukoliko istaknuti samostalni umjetnik izričito i neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor sa organizatorom kulturne manifestacije ili nakon potpisivanja ugovora ne ispuni svoje obaveze, gubi status istaknutog samostalnog umjetnika KS, u smislu ovog zakona.

Kako je istakao ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat, ovo je prilika da se umjetnici svih branši aktivno uključe i daju svoj doprinos u kreiranju umjetničkih i kulturnih sadržaja u KS.

Radi poboljšavanja spomenutog zakona, predloženo je da prevashodno preporuku za ostvarivanje prava iz ovog zakona daju strukovna udruženja registrovana na području KS za određenu umjetničku djelatnost, a ukoliko tako udruženje nije registrovano na kantonalnom nivou u tom slučaju preporuku daje strukovno udruženje registrovano na federalnom ili državnom nivou, stoji u saopćenju Vlade KS.