BiH
1

KS: Rješavanje problema velikog broja neupisane djece u vrtiće

FENA
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas predsjednika Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja KS-a Nedima Begunića, dopredsjednicu Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Enveru Šukman i direktoricu JU Djeca Sarajeva Mirjanu Jovanović-Halilović s ciljem sagledavanja aktuelne problematike u funkcionisanju te javne ustanove.

Tom prilikom razgovarano je o rješavanju problema velikog broja neupisane djece u vrtiće, kojih prema posljednjim podacima ima oko 400.

Također, otvoreno je pitanje trenutne cijene usluge boravka djece u vrtićima te opravdanost njenog povećanja s ciljem poboljšanja kvaliteta ishrane djece, kao i osiguranja kvalitetnijih drugih usluga s akcentom na osavremenjavanje odgojno-obrazovnog rada.

Dogovoreno je da će među prioritetima buduće saradnje Ministarstva, sindikata i mendžmenta JU Djeca Sarajeva biti uređenje radno-pravnog statusa uposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama.

  • Formirat ćemo timove stručnjaka iz resornog ministarstva, ove javne ustanove, Prosvjetno-pedagoškog zavoda i Pedagoškog fakulteta koji će raditi na izmjenama i dopunama zakonske regulative u predškolskom obrazovanju s ciljem njenog uređenja - precizirao je ministar Kazazović.

Naglašeno je da je u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja predškolskog sistema obrazovanja potrebna čvrsta interresorna saradnja Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

U tom smislu, neophodno je omogućiti funkcionalne mahanizme koordinacije između ovih resora, te jasno definisati njihove uloge, saopćeno je iz Press službe KS-a.