BiH
49

Krug 99: Sada više nego ikad potrebno djelovanje visokog predstavnika u BiH

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
S obzirom na količinu problema u Bosni i Hercegovini, neophodno je da Ured visokog predstavnika u BiH počne sa radom kako bonske ovlasti ne bi ostale "mrtvo slovo na papiru". Poručeno je to danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 gdje je zaključeno kako Dejtonski mirovni sporazum za mir u BiH nije ni zamišljen da djeluje bez visokog predstavnika u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA). 

S tim u vezi, profesorica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Lada Sadiković podsjetila je kako je Venecijanska komisija 2005. godine dala potvrdu da je uloga visokog predstavnika u BiH - legitimna i legalna. 

"Svi problemi u BiH danas izričito pokazuju da je više nego sazrelo vrijeme da se konačno visoki predstavnik uključi i djeluje. Visoki predstavnik ne može i ne smije otići i prestati sa radom dok se ne ispune ciljevi i uvjeti da BiH ispunjava međunarodne obaveze. Sada više nego ikada vidimo da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik djeluje. Sve strane, potpisnice Dejtonskog sporazuma bile su saglasne s njegovim djelovanjem. Dejtonski sporazum nije ni zamišljen da djeluje bez visokog predstavnika", istakala je Sadiković.

Osvrnuvši se na protekle dvije decenije, Sadiković je istakla kako su određeni visoki predstavnici u BiH bili aktivni. 

"Visoki predstavnik djeluje samo onda kada on smatra da je to potrebno, dakle, samo je on u mogućnosti da djeluje kada on smatra da je potrebno. Međutim, i mi imamo pravo da kažemo kako je sada zaista vrijeme da se on uključi u rješavanje. Sigurna sam da je bio u mogućnosti da riješi presudu Sejdić-Finci i sve druge", kazala je Sadiković.

Visoki predstavnik u BiH, rukovođen doktrinom Ujedinjenih nacija, trebao bi razmotriti posebno način provedbe državnih zakona protiv poricanja genocida, govora mržnje, diskriminacije i zastrašivanja povratnika u BiH, kazao je profesor filozofije Southern CT State University prof. dr. David Pettigrew.

Dok se u BiH ove godine obilježava 20. godišnjica od genocida počinjenog u Srebrenici, poricanje genocida je u punom jeku na međunarodnom nivou, poručio je Pettigrew.

"Rusija je u Vijeću sigurnosti stavila veto na britansku rezoluciju o obilježavanju genocida u Srebrenici na šta je apelovao predsjednik Srbije. S druge strane je predsjednik Republike Srpske nazvao genocid 'najvećom prevarom 20. vijeka'. Da li će to biti ostavština Dejtona?", istakao je Pettigrew.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH treba pokrenuti i pružiti podršku uspostavljanja radnog tijela za funkcionalno ujedinjenje zemlje putem ustavnih reformi.