BiH
0

Krug 99 o stanju u BiH: Kupovali smo socijalni mir, umjesto da učinimo preduzeća efikasnim

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" čija je tema bila "Zablude i kontroverze socijalno-ekonomskog stanja u BiH" zaključeno je kako je u BiH potrebno govoriti o stvarnom stanju socijalne problematike, kao i mogućnostima pronalaska rješenja. 

Uvodničar na sesiji, međunarodni ekspert za razvojnu ekonomiju Zlatko Hurtić, kazao je kako je u smislu socijalno-ekonomskog stanja u BiH potrebno postaviti osnovna pitanja. 

 "Da li je privatizacija pljačkaška ili kakva smo željeli da bude? Da li Zakon o radu uništava radna mjesta ili ih stvara i da li je socijalna zaštita i osnovna sredstva koje BiH izdvaja, usmjerena prema siromašnim ili onima koji to nisu", upitao je Hurtić.

Prema njegovim riječima, Zakon o radu nije osmišljen tako da stvara nova radna mjesta.

"Mi smo napravili generacijsku grešku zajedno sa vladama, izbaran je model koji je imao isključiv cilj ublažavanje socijalnog nemira tj. kupovnu socijalnog mira, a ne da učinimo preduzeća efikasnim, prema tome, rezultat je ono što sad imamo", kazao je.

O problemu privatizacije razgovarano je na primjeru tuzlanskog preduzeća Dita koje je, prema riječima Hurtića, dobar primjer gdje treba naglasiti kako populizam ne smije prevagnuti, jer bi to značilo štetna rješenja. 

"Mini istraživanje koje smo uradili pokazuje da je odgovornost podijeljena tj. da je snose i sindikati i radnici u velikoj mjeri, ali i vlade koje su odugovlačile ono što su zakonom morale da provedu, kao i da je to bila i odgovornost novog vlasnika. Dita je stavljena izvan zakona te je rezultat bio gomilanje dugova i uništavanje preduzeća", kazao je Hurtić.

On je dodao kako je u BiH prisutan model neefikasne privatizacije koja urušava bh. preduzeća, ali i kako se pored loše situacije, na pravosuđe BiH ne smije vršiti pritisak.

"Imamo situciju da sindikati upadaju u tužilaštva i traže odgovornost, prema mom mišljenju, su čisi politički procesi, to je vraćanje unazad. Imamo i situaciju da su tužilaštva pokrenula brojne procese u slučajevima kriminala i da su ti slučajevi pali", kazao je Hurtić.