Sud BiH
0

Krsti Saviću ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane

FENA
Sud BiH donio je rješenje kojim je uvažio žalbu branioca Krste Savića, optuženog za zločin protiv čovječnosti, te mu ukinuo pritvor i izrekao mjere zabrane.

Mjere zabrane uključuju - zabranu napuštanja mjesta prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda, ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred Sudom u ovom krivičnom postupku ili po pozivu Tužilaštva.

Optuženi će boraviti na kućnoj adresi u Trebinju. Ukoliko je hitno potrebno da napusti mjesto prebivališta može se obratiti Sudu kako bi mu to bilo odobreno.

Optuženi ne može promijeniti prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda, a naređuje se i privremeno oduzimanje putnih isprava, te se zabranjuje izdavanje novih.

Optuženom se, također, zabranjuje korištenje lične karte radi prelaska državne granice BiH.

Optuženi je obavezan predati svoj pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, te sve druge lične dokumente koje su na njegovo ime izdale ovlaštene institucije BiH ili neke druge države, vlade ili nadležnog organa, te sve putne isprave koje posjeduje, kojima raspolaže ili koje su pod njegovom kontrolom.

Optuženom se naređuje da se svakodnevno lično javlja u Policijsku stanicu Trebinje, dva puta na dan, između 8 i 10 sati i između 19 i 21 sati, a Policijska stanica će svakodnevno pisanim putem izvještavati Sud o izvršavanju ove obaveze.

Nadalje, optuženom se zabranjuje kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe ili koje bi mogle biti svjedoci optužbe u ovom predmetu, te sa suoptuženim, odnosno sa mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Optuženom se, također, nalaže da ne razgovara o ovom predmetu sa bilo kim, izuzev sa svojim braniocem.

Optuženom se zabranjuje posjećivanje mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.

Optuženom se zabranjuje prisustvovanje bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te posjećivanje ugostiteljskih i drugih objekata na području općine Trebinje gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

Optuženom se zabranjuje obavljanje poslovnih djelatnosti i službenih dužnosti u policijskim i vojnim organima, kao i svih ostalih poslova u vezi s ovim krivičnim postupkom, te mu se nalaže da postupa strogo u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo na Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Izrečene mjere zabrane u ovom rješenju mogu trajati do pravosnažnosti presude, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrši neku od izrečenih mjera zabrane u ovom rješenju, optuženom se može odrediti pritvor, saopćeno je danas iz Suda BiH.