BiH
0

Krivična prijava protiv v. d. općinskog pravobranioca Tuzle

Piše: M. Bošnjak
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Protiv Mirsada Delića, vršioca dužnosti općinskog pravobranioca Tuzle, podnesena je krivična prijava za lažno prikazivanje podataka i zloupotrebu položaja u slučaju "mali parking" Hotela Tuzla.

Prijavu je Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli podnio pravnik Fadil Sarajlić, zastupnik RAM investa iz Slovenije koji je vlasnik Hotela Tuzla, zbog toga što je pravobranilac Delić dao saglasnost na odluku kojom se konzorciju tri građevinske firme iz Tuzle dopušta izgradnja stambeno-poslovnog objekta u naselju Stupine, na dijelu zemljišta u vlasništvu spomenutog hotela površine 850 kvadratnih metara.

Delić je svjesno ili aljkavošću previdio činjenicu da je i Kantonalni sud u Tuzli osporio prethodno izdatu saglasnost na gradnju zgrade koja je inače pred useljenjem.

Također Delić se nije bavio ni krivičnom prijavom koju je Sarajlić još prije tri godine zbog uzurpacije "malog parkinga" podnio protiv načelnika Tuzle Jasmina Imamovića, njegovog pomoćnika za prostorno uređenje i zaštitu okoline Slavka Stepića, te još tri osobe iz Općine i MUP-a TK.

Kantonalno tužilaštvo je nakon istrage podiglo optužnicu protiv Stjepića zbog, kako je navedeno, zloupotrebe položaja i ovlasti, čime je konzorciju građevinskih firmi iz Tuzle i Lukavca omogućio nezakonitu dobit od blizu 770.000 maraka. Protiv drugih osoba krivično prijavljenih u ovom slučaju još nije donesena tužilačka odluka.

Inače, za pravobranioca Mirsada Delića veže se još jedna afera. On je svojevremeno kao sudija Općinskog suda u Tuzli osuđen na godinu zatvora zbog prevare, omogućivši svojim utjecajem nezakonitu dobit od više stotina hiljada maraka svome bratu, kupovinom robe koju nikada nije platio.

Unatoč tome što se za Delićevu presudu znalo, on je na prijedlog načelnika Tuzle Jasmina Imamovića prije godinu i po imenovan najprije za pomoćnika općinskog pravobranioca, a prije nekoliko mjeseci i na odgovornu dužnost v. d. općinskog pravobranioca. Općinsko vijeće taj je izbor prihvatilo bez prethodnih provjera.