BiH
0

Krivična prijava protiv Amalije Simić, direktorice Hotela Tuzla

Piše: D. Brkić
Sjednica Sindikata Hotela Tuzla
Sjednica Sindikata Hotela Tuzla
Sindikalna organizacija Hotela Tuzla večeras je na vanrednoj sjednici donijela jednoglasnu odluku o pokretanju krivične prijave protiv direktorice Amalije Simić zbog, kako je navedeno, nepoštivanja prijedloga Sindikata i Vijeća zaposlenika o nemogućnosti davanja otkaza radnicima sve dok se prema njima ne ispoštuju obaveze definisane kolektivnim ugovorom.

Istaknuto je kako su radnici nedavno dobili platu za januar 2013. godine, a pojedinim radnicima Hotela Tuzla, kako je istaknuto na sjednici, nisu uplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje od 2006. godine. Također, naglašeno je kako se krenulo u seriju otkaza radnicima, a od 35 rješenja o otkazu koja su otkucana u januaru u djelo je sprovedeno 16.

Također, donijeta je odluka o pokretanju tužbe protiv Kantonalne agencije za privatizaciju, zaključeno je da se traži revizija privatizacije i da se van snage stavi odluka o imenovanju Vijeća zaposlenika koje je formirano 20. januara 2014. godine. Na vanrednoj sjednici donijeta je odluka i o raskidu aneksa na Ortački ugovor između radnika Hotela Tuzla i slovenačke kompanije Ram Invest.

Radnici su najavili i održavanje protesta ispred Vlade TK, a tražit će od premijera Seada Čauševića i resornog ministra Senaida Hadžića da im pomognu u rješavanju njihovog radno-pravnog statusa. Istaknuto je kako u Hotelu Tuzla djeluje još jedna sindikalna organizacija koja je bliska menadžmentu, dok je navedeno kako je trenutni dug hotela oko 13 miliona KM.