BiH
0

Kravica: Ispitivanje svjedoka u ponoć

Sarajevo-x.com/BIRN
U nastavku suđenja za 11-orici pripadnika Vojne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za genocid pred Sudom BiH, raspravljano je o nizu proceduralnih pitanja, te o svjedocima koji će se pojaviti i koji su odbili da svjedoče.

Najavljena je mogućnost da Deana Manninga, istražitelja Haškog tužilaštva iz Australiji, bude saslušan u ponoć 12. marta, "zbog velike vremenske razlike između dvije zemlje".

Manninga bi Odbrane jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici trebale unakrsno ispitati nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo transkript sa njegovog svjedočenja na suđenju Vidoju Blagojeviću, koji je u Haagu osuđen na 15 godina za zločine u Srebrenici.

„Australijske pravne vlasti su spremne da nam izađu u susret i omoguće videokonferenciju u okviru svog radnog vremena. Vremenska razlika je deset sati i jedini način da to ostvarimo je da počnemo sa ispitivanjem u ponoć“, rekao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, dodavši da će pokušati obezbijediti videolink u „neko adekvatnije vrijeme“.

Branioci nisu imali ništa protiv da „ako treba dođu i u pola noći“, jer je ispitivanje ovog svjedoka „u interesu odbrane“.

Nakon Manninga, do kraja marta planirano je i unakrsno ispitivanje istražitelja Richarda Batlera i Jeana Rerea Rueza.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu saopćilo Odbranama da su dvojica haških osuđenika koji kazne služe u Norveškoj, Dragan Obrenović, osuđen na 17 godina i Vidoje Blagojević, odbili svjedočit u korist jedanaestorice optuženih.

„Obrenović nije voljan svjedočiti jer se brine za bezbjednost svoje porodice, a Blagojević tvrdi da ne poznaje Stupara, niti ima ikakve veze s njim“, obrazložio je Hilmo Vučinić.

Na prijedlog Odbrane prvooptuženog Miloša Stupara, Sudsko vijeće je prihvatilo transkripte i snimke svjedočenja Zorana Petrovića – Piroćanca i Nikole Gajića iz Haagu, koji također „nisu bili voljni da svjedoče“.

Petrović je novinar koji je bio sa pripadnicima VRS u Srebrenici 11. jula 1995. godine, dok su za Gajića branioci rekli da je bio “očevidac događaja”. Obojica žive u Srbiji.

Državno tužilaštvo je predložilo da izjave Ljubomira Borovčanina, kojem se trenutno sudi u Haagu zbog zločina u Srebrenici, date istražiteljima prije nego je optužen, budu uvrštene kao dokazi. Ibro Bulić, tužilac, je predložio i da se sasluša Alister Graham, haški istražitelj koji je ispitivao Borovčanina, a koji bi govorio o prihvatljivosti tih izjava, čemu su se Odbrane usprotivili tražećijoš jednom mogućnost unakrsnog ispitivanja.

Tužilaštvo je predložilo i listu dokaza kojima namjerava osporavati dokaze Odbrana, među kojima je i prijedlog za saslušanje dva svjedoka, koji će govoriti o „dešavanjima u Srebrenici“ 13. jula 1995. godine, kao i „neprimjerenom ponašanju“ pripadnika Drugog odreda iz Šekovića, u kojem su bili i optuženi.

Nastavak suđenja je 12. marta.