Prijatelji životinja BiH
0

Kravama nije mjesto u kamionima pred zgradom Suda

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Povodom odluke Udruženja poljoprivrednika u BiH da dovedu krave pred Ustavni sud BiH, Prijatelji životina u Bosni i Hercegovini izražavaju oštar protest nad ovakvom zloupotrebom životinja i narušavanju njihove dobrobiti, naveli su današnjem saopćenju.

Oni pozivaju poljoprivrednike uvažavajući težinu situacije u kojoj se nalaze, da bitku za zaštitu domaće proizvodnje vode drugim sredstvima, ne ugrožavajući dobrobit životinja, ne zloupotrebljavajući ih na ovakav sraman način i ne ugrožavajući njihovu dobrobit.

"Takođe, pozivaju nadležne organe, veterinarsku inspekciju, Ured za veterinarstvo BiH, Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, da se pod hitno očituju i narede vraćanje životinja na njihova prirodna prebivališta.

"Najava da će poljoprivrednici istovariti krave pred zgradom Ustavnog suda, te ih tu zadržati do petka je za svaku osudu i predstavlja kršenje Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Nije ništa drugo do mučenje životinja, izlaganje nepotrebnom strahu i stresu, potpuno neprirodnim uvjetima, onemogućavajući njihovo kretanje, što je Zakonom decidno zabranjeno. Sam čin njihovog prijevoza do gradske jezgre, te držanje u zatvorenim kamionima predstavlja mučenja, te izaziva potpuno nepotreban stres kod životinja, uz upitno osiguranje hranjenja, napajanja i odmora životinja na propisan način. Dalje, Zakon propisuje da utovar, pretovar, istovar i prijevoz životinja mora biti obavljen na način koji neće kod životinja izazvati stvaranje bola ili mučenje životinje", stoji u saopćenju Udruženja Prijatelji životinja BiH.