BiH
0

Kraljevina Danska donirala vozila za sistem zaštite i spašavanja u BiH

FENA
Agencija za upravljanje u krizama Kraljevine Danske donirala je Ministarstvu sigurnosti BiH opremu i vozila namijenjene sistemu zaštite i spašavanja u BiH čija je primopredaja obavljena jutros u Sarajevu.

Generalni direktor Agencije za upravljanje u krizama Kraljevine Danske Hans Henning Thiesen je kazao da je siguran da će ova dva donirana vozila podići kapacitet i mobilitet sektora za zaštitu i spašavanje.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je zahvalio na ovoj vrijednoj donaciji koja će, kako je kazao, pomoći da se unaprijedi ovaj sektor.

Po njegovim riječima, ova dva veoma vrijedna vozila će se koristiti za zaštitu i spašavanje.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić je kazao da će ova donacija biti korištena prvenstveno za sistem zaštite i spašavanja u BiH.

„Ministarstvo sigurnosti je u procesu uspostavljanja jedinice za zaštitu i spašavanje BiH čiji će cilj biti da obavlja poslove zaštite i spašavanja kako u BiH tako i izvan granica BiH kada našim susjedima ili drugim zemljama bude pružala pomoć“, kazao je Agić.

Dodao je da su ova vozila jedan od faktora koji je neophodan da se ispuni da bi takva jedinica bila mobilna i na usluzi građanima i BiH i regiona.

Danas se održava i seminar u okviru provođenja projekta ARGOS u BiH, a koji se odnosi na uspostavu informacionog sistema za podršku kriznom menadžmentu u nesrećama koje za posljedicu imaju ispuštanje hemijskih, bioloških, radioloških ili nuklearnih agenasa.

„Jedna mjerna stanica je otprije mjesec dana postavljenja na vrh zgrade institucija BiH. Ona ima cilj da prati stanje ovih agenasa u zraku na području grada Sarajeva, a u narednom periodu će biti uvezana i s ostalim hidrometeorološkim centrima, posebno s hidrometeorološkim zavodima Federacije i RS-a“, kazao je Agić, dodajući da će to biti dio koji će da pokriva mrežu sistema koji će da prati tok hemijskih, biloških ili radioloških agenasa u zraku.

Po njegovim riječima, ARGOS sistem će biti postavljen u četiri ili pet zemalja regiona jugoistočne Evrope čiji su predstavnici na današnjem seminaru.