Antonio Guterres
0

Krajnje je vrijeme da se okonča pitanje izbjeglih i raseljenih

FENA
Krajnje je vrijeme da se problem izbjeglih i raseljenih osoba, koje se povlači već dugi niz godina na području zapadnog Balkana, riješi te da se svi napori usmjere na razvoj zemlje i dobrobit svih njenih građana.

Ovo je izjavio prije početka sastanka s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

On je istakao da je rješenje ovog problema u regionalnom pristupu te da je cilj njegovog dolaska u Hrvatsku, BiH i Srbiju upravo potenciranje takvog pristupa.

"Pohvalno je sve ovo što je do sada uradila vlada BiH u pogledu povratka izbjeglih i raseljenih, ali je potrebno što prije doći do konačnog cilja - povratka svih u svoje domove", kazao je Guterres.

Apelirao je na bh. institucije da u ovim kriznim vremenima ipak pronađu način i izostave izbjegle i raseljene iz neminovnog smanjenja budžetskih troškova.

Ministar Halilović podsjetio je na dosadašnje aktivnosti Ministarstva i bh. institucija te istakao da je od 2,2 miliona izbjeglih i raseljenih povratak ostvarilo njih oko 1.020.000. Na povratak čeka još 80.000 izbjeglica te 39.000 interno raseljenih osoba.

"U posljednje dvije godine Ministarstvo je zajedno s ostalim nadležnim institucijama osiguralo 50 miliona eura za rekonstrukciju, elektrifikaciju povratničkih naselja i stvaranje uvjeta za održivi povratak. Međutim, potrebno je još 500 miliona eura kako bi do 2014. uspjeli ostvariti ciljeve iz Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma", istakao je Halilović.

Visoki komesar UN-a Antonio Guterres sastat će se danas i s članovima Predsjedništva BiH.