Nova akademska godina
9

Kraj prvog upisnog roka na univerzitetima: Najveće interesovanje za medicinu i sigurnosne studije

S. Š.
Drugi upisni rok na fakultetima u BiH počinje 28. augusta (Ilustracija: Shutterstock)
Drugi upisni rok na fakultetima u BiH počinje 28. augusta (Ilustracija: Shutterstock)
Okončan je prvi krug upisa na fakultetima u Bosni i Hercegovini, a prema ranije objavljenom planu i programu, univerziteti su planirali upis manjeg broja studenata. Tim povodom, provjerili smo kakva je popunjenost kapaciteta nakon prvog kruga upisa.
Univerzitet u Sarajevu je 12. juna objavio konkurse za upis studenata u akademskoj 2022/2023. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenata na prvi ciklus i integrirani studij. Podsjetit ćemo, u prethodnoj akademskoj godini planirani broj studenata u prvom krugu upisa bio je 6.136 brucoša. Time vidimo da je UNSA smanjio upisni kapacitet u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Prošle godine je na prvom upisnom roku upisano 3.459 novih studenata, s tim da se ove godine taj broj povećao.

Prvi prijavni rok je završen sedmog jula, a trenutno je u toku upis za kandidate koji su ispunili uslove za upis na fakultete/akademije Univerziteta u Sarajevu. Nakon prvog prijavnog roka za upis studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3.588 kandidata je ostvarilo pravo na upis.

Popunjenost na UNSA-i 70 posto

UNSA je u svom prijedlogu za studijsku 2023/2024. godinu smanjio upisnu kvotu u odnosu na prethodnu studijsku godinu. Nakon završenog prvog prijavnog roka na prvi ciklus i integrirani studij, pravo na upis je, kako smo i naveli, ostvarilo 3.588 kandidata, što je oko 70 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih.

Kako su za Klix.ba saopćili iz UNSA-e, ove godine je na prvom prijavnom roku bilo preko 200 prijava više u odnosu na prošlu godinu, što znači da je zainteresovanost za upisom na univerzitete porasla.

Studenti su ove godine pokazali najveće interesovanje za fakultete tehničkih i medicinskih nauka.

"Najveći interes za studij i popunjenost mjesta primjetni su na fakultetima koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka. Kada su pojedini fakulteti i akademije u pitanju, najveća zainteresiranost iskazana je za studijske programe na Elektrotehničkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa stomatološkim kliničkim centrom, Veterinarskom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Akademiji scenskih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu i Pravnom fakultetu", kažu iz UNSA-e.

Studenti koji nisu uspjeli upisati se na željene fakultete u prvom krugu upisa, ili su u međuvremenu donijeli odluku da pak žele studirati, već krajem augusta imat će priliku konkurisati.

"Drugi prijavni rok od 28. augusta do osmog septembra za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita. Odnosno, od 28. augusta do 15. septembra za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita", pojasnili su nam iz UNSA-e.

U Banjoj Luci najveće interesovanje za bezbjednosnim naukama

Što se tiče Univerziteta u Banjoj Luci, nakon prvog upisnog roka na, pravo upisa u prvu godinu prvog ciklusa studija ostvarilo je oko 1.620 kandidata, što je na prošlogodišnjem nivou.

Kako su nam kazali iz ove obrazovne institucije, budući studenti su najviše zainteresovani za Akademiju umjetnosti, Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Elektrotehnički fakultet, SP arhitektura na Arhitektonsko- građevinsko-geodetskom fakultetu, SP psihologija, SP predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu, kao i niz drugih studijskih programa.

"Prema trenutnim informacijama na većini fakulteta je ostalo slobodnih mjesta za upis u drugom upisnom roku, osim na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Drugi upisni rok počinje 28. augusta", pojasnili su za Klix.ba sa banjalučkog univerziteta.

Dodali su da će informacije o rangiranju prijavljenih kandidata, konačnoj rang-listi bit će dostupne najkasnije do 20. oktobra.