BiH
8

Kozadra: Treba slušati geologe kada kažu da na nekom mjestu nema života

FENA
Muhamed Kozadra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Kozadra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo v.d. premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra zastupnike je informirao da su na području Kantona Sarajevo 384 poplavljena objekta, od čega je 300 stambenih.

Također, kako je kazao, klizišta je 560, od čega je 185 novih i 375 starih. Ukupan broj ugroženih objekata od klizišta je 69 od čega je 18 srušeno, a 51 jedan objekt se nalazi u posebno rizičnim zonama.

Broj evakuiranih osoba s tih posebno rizičnih područja je 354. U hotele i kuće smješteno 194 osoba, a u privatnom smještaju je 160 osoba, rekao je Kozadra i poručio da se struka mora poslušati.

"Ukoliko geolozi kažu da nema opstanka na nekom mjestu, onda tako treba i postupiti", rekao je Kozadra.

Kazao je da je na jučerašnjem sastanku s načelnicima sarajevskih općina dogovoreno da općine osiguraju lokaciju za gradnju objekata.

Potrebno je, kako je istaknuto, što hitnije snimanje oštećenja i da se odrede prioriteti da bi se izvršila sanacija, od magistralnih, lokalnih, i regionalnih puteva te sanacija vode, struje, telefona, zapravo svih oštećenja kompletne infrastrukture.

Kozadra je sugerirao zastupnicima SKS-a da privrednim subjektima zbog normalizacije stanja trebaju poticaji da bi obnovili svoju proizvodnju.

Sljedeća mjera je uspostava normalizacije stanja putem kredita, projekata i namjenskim sredstvima koja su budžetom KS-a predviđena.

Samostalni zastupnik Enes Zeković je kazao da se treba sistemski raditi i da se građanima konkretno kaže gdje je najpotrebnija humanitarna pomoć, jer oni koji su spremni pomoći se ponekad i vrate zbog dezinformacija.

Također su zastupnici pohvalili rad medija i novinara koji su s terena objektivno izvještavali o poplavama te odali priznanje svim građanima KS-a, policiji.

Zastupnik SDA Dževad Hodžić je kazao da predstoji period koji zahtijeva puno posla u rješavanju različitih kompleksnih problema.

Rasprava je još u toku, a zastupnici iznose mišljenja i sugestije, nakon čega će pristupiti glasanju.