BiH
7

Kozadra: Budžet KS u deficitu 126 miliona KM

FENA
Muhamed Kozadra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Kozadra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Govoreći o karakteru i strukturu budžeta kao i tvrdnjama pojedinih zastupnika u Skupštini KS da je deficit budžeta veći od 400 miliona KM, v.d. premijera KS Muhamed Kozadra (SDA) u intervjuu za vijesti.ba je kazao kako je "netačna informacija da je deficit budžeta KS 400 miliona KM.

"Riječ je o proizvoljnoj konstataciji koja je izraz elementarnog nepoznavanja strukture budžeta a koja je, očito, imala za cilj stvaranje dodatne napetosti u KS. Tačna informacija je da akumulirani deficit budžeta KS iznosi 126.825.000 KM, od čega na naslijeđeni deficit iz 2012. godine otpada 98.124.000 KM dok deficit iz 2013. godine iznosi 28.700.000 KM što govori o značajnom povećanju finansijske discipline koju je ova Vlada vrlo konzistentno provodila u 2013. godini a nastavila i u 2014. godini kada smo, kroz izradu budžeta, ostvarili uštede na rashodovnoj strani od skoro 14 miliona KM i to u razdjelu sredstava za plaćanje putnih troškova, reprezentacija, komisija, telefona itd", pojasnio je Kozadra.

On kaže da je ovogodišnji budžet usvojen u iznosu od 798.500.000 KM, stabilizirajući i socijalni jer ispunjava svoju primarnu funkciju održivosti svih institucija i finansijskih tokova koji su vezani za budžet KS ali je isto tako, istina u svom manjem kapacitetu, i razvojni, jer predstavlja sigurnu finansijsku podršku brojnim projektima iz oblasti društvene, komunalne i saobraćajne infrastrukture.

"Možda je potrebno još jednom ponoviti da je riječ o nastavku izgradnje pet osnovnih škola na području KS, akademije scenskih umjetnosti, sportske dvorane u Novom Sarajevu, brojnim projektima iz oblasti vodovoda i kanalizacije kao i bitnim objektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture među kojima posebno ističem izgradnju južne longitudinale i stupske petlje. Naravno, situacija bi bila još bolja da nam federalni nivo nije, kroz nove izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, ponovo "uzeo" novih oko 10 miliona KM što postaje ustaljena praksa Federacije BiH da svoje potrebe namiruje putem smanjenja prihoda kantonima i općinama", kazao je Kozadra.

Dodao je kako je u "Vladi dogovoreno da će svi ministri, do kraja aprila, dostaviti prijedloge izmjena i dopuna propisa koji definišu izdatke u njihovoj oblasti i naravno, ići ćemo sa dodatnim restrikcijama tamo gdje to bude potrebno".

"Isto tako očekujem prijedloge ministara, npr. ministra kulture i sporta, koji će rezultirati smanjenjem broja članova nadzornih i upravnih odbora te jasnim ograničenjem iznosa njihovih naknada kao i informaciju i prijedlog iz ministarstva zdravstva u vezi sa cijenama lijekova te prijedloge i svih drugih ministarstava u vezi sa uštedama u njihovim resorima. Ovdje posebno želim istaknuti da je riječ o kontinuiranoj aktivnosti Vlade u cilju smanjenja javne potrošnje, koja je, uz podršku Skupštine KS, započeta u prošloj godini izradom i usvajanjem Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja kantonalnih javnih preduzeća kojim su ograničene plaće direktora na tri prosječne plaće u FBiH. Čini mi se da je taj zakon prošao dosta neprimjetno a mislim da smo u tome bili preteča sada već generalnog pristupa o potrebi ograničavanja visine plaća direktora u javnom sektoru na svim nivoima vlasti", kazao je Kozadra.

On je naglasio kako postoji čitav niz problema u oblasti komunalne privrede sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Jedan od osnovnih uzroka takvoga stanja, kaže Kozadra, jeste činjenica da se već duži niz godina preko ove oblasti realizuje i dio socijalne politike u KS i to kroz održavanje postojećih, u suštini neekonomskih cijena većine komunalnih usluga kao i kroz davanje brojnih subvencija kojima su neselektivno obuhvaćene skoro sve kategorije stanovnika, od penzionera pa do đaka i studenata.

Govoreći o odnosima i dugovanjima na relaciji Toplane-Sarajevogas- BH Gas, kazao je kako je riječ o vrlo kompleksnom problemu koji nije vezan samo za dug po osnovu isporuke gasa nego i za brojne druge parametre koji u budućnosti moraju biti promijenjeni ili mnogo jasnije definisani kako bi se postigla samoodrživost u toj oblasti.

Situacija u GRAS-u je isto tako dosta kompleksna ali Vlada zaista ulaže maksimalne napore da održi sistem javnog prevoza u KS. Redovno vršimo transfere za kupovinu karata za subvencionirane kategorije stanovništva, predvidjeli smo sredstva za nabavku novih voznih jedinica, a vrlo brzo očekujemo i donaciju 35 autobusa koje nam je donirao grad Istanbul. Mislim da će prva isporuka od 15 autobusa biti realizirana u narednih 10-tak dana, kazao je Kozadra.

Na pitanje kakvi su trenutni odnosi u Vladi u ostavci, Kozadra je kazao Vlada radi svojim uobičajenim i pojačanim tempom.

"Personalni odnosi u Vladi su na dobrom nivou, svi materijali prolaze kroz vrlo ozbiljnu stručnu i profesionalnu analizu a odluke uglavnom donosimo jednoglasno. Naravno, svi ministri nastoje osigurati prioritet za njihove projekte, ponekad se vode vrlo energični dijalozi, ali poslije provedene rasprave uvijek prevlada "opšte dobro", odnosno ono usvojimo ono što smatramo da je najbolje i najvažnije za građane KS", kazao je Kozadra.

Govoreći o odnosu i nerazumijevanju između njega i ministra MUP-a Nermina Pećanca, odnosno odgovarajući na pitanje "da li je riječ o personalnom ili profesionalnom nerazumijevanju?", Kozadra je kazao kako je "samo riječ o malo žustrijem iznošenju argumenata i mojoj profesionalnoj obavezi da moram imati sve relevantne podatke da bi odobrio plaćanje određene finansijske obaveze".