Transparency International BiH
0
Korupcija osnovni problem visokog obrazovanja
Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Joj pričate tu nešto o korupciji, sad da dodjete na vlast ili bilo koje vise mjesto, džaba bi zaposlisli rodbine do 7 koljena, tako da . . cccc.
Aman bre ljudi, napredne li zemlje ove Bosne. Po lopoviji joj ravne nema. Svaka cast!
A, šta bi sa onim profesorima sa pravnog fakulteta što su uzimali mito lopatom i sex-alli studentice? Bajro Golić - seljačina, Zdravko Lučić - pijanica kao i Fuad Saltaga... Fuj... Otimaju li još i hebu šta stignu?
Doktor koji je \'kupio\' ispit iz anatomije, patofize, histologije, mikroba, hirurgije,...Doktor ciji su roditelji (ili roditelj) na polozaju... i sutra mi idemo kod tog takozvanog doktora i stavljamo svoje zivote u njegove/njene ruke. Gade mi se profesori s pojedinih fakulteta koji i pomisle da \'pomognu\' nekome na ovaj nacin. Ekonomisti koji zavrse fakultet bez znanja kompjutera, kompjuterske analize, modela, itd. Ekonomisti koji zavrse fakultet bez tecnog znanja stranog jezika. Doktor nauka koji odbrani disertaciju i vise nikada ne objavi niti jednog redka, niti govori strani jezik, niti se unapredjuje, a predaje na fakultetu. Zalosno, zalosno, zalosno
Izrada novog Zakona o visokom obrazovanju u KS je u toku ili se radi o izmjenama postojećeg, nema veze. Vazno je to da g-din Blagovcanin i ostali iz civilnog sektora upravo tu mogu dati najveci doprinos, tj. sve oblike korupcije zakonski definirati i onemoguciti ili otežati njihovu realizaciju. Osim toga, za pocetak ne bi bilo lose na ulaze fakulteta i po ucionicama postaviti one plakate kao po bolnici: OVDJE NEMA KORUPCIJE ili recimo BORIMO SE PROTIV NEPOTIZMA, jos bolje. E onda ce se tek vidjeti koliko je akademska zajednica spremna zapoceti obracun sa tim.
Bravo, pravo otkrice ??!!!. Ali, oblik korupcije koji jos nije ni dosao na red a mozda je i opasniji jeste onaj u kojem ne sudjeluje novac, nego se ocjene placaju uslugama, ja tebi-ti meni. U sklopu toga, začarani krug nepotizma i zaposljavanja profesorske djece i ostale rodbine je zlo koje integritet visokog obrazovanja nagriza u samoj srži. Nepotizam treba pod hitno zakonski definirati kako bi mogao biti sprijecen i sankcionisan, bez toga je borba protiv korupcije jalova aktivnost.
AFERIM!!!! Otkri Ameriku u sred Bosne!