Efikasno rješenje ili ne
19

Korona i bh. pravosuđe: Hoće li zaživjeti i funkcionisati online suđenja

Dž. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zbog pandemije koronavirusa zatvorene su škole, zabranjena su putovanja i kontakti. Utjecaj korone primjetan je u svim segmentima bh. društva, pa tako i u pravosuđu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTS) je 22. marta donijelo odluku o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH. U cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa u sudovima i tužilaštvima u BiH naređene su posebne mjere.

Odgođeni su glavni pretresi u krivičnoj materiji izuzev u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, u kojima postoji opasnost od zastarjelosti i u ostalim hitnim slučajevima propisanim krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini.

Odgođena su i ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme proglašenja nesreće prouzrokovane pojavom koronavirusa.

Postavlja se pitanje da li će brojne odgode suđenja utjecati na efikasnost pravosudnih institucija i kako će uopće funckionisati online suđenja u bh. društvu. Advokat Muhidin Kapo smatra da je efikasnost pravosuđa već poljuljana.

Muhidin Kapo (Foto: H. M./Klix.ba)
Muhidin Kapo (Foto: H. M./Klix.ba)

"Online suđenja u našem pravosudnom sistemu gotovo su neizvodiva. Mislim da će to biti veoma teško provesti u djelo. Veliki problem predstavlja to što su gotovo sva suđenja odgođena, a veliki broj osoba se nalazi u pritvoru i čeka početak ili nastavak suđenja. Znači postoji šansa da ta osoba provede više vremena u pritvoru nego što će dobiti zatvora. Uostalom, za sada nema ni prijedloga za online suđenja, a kamoli nešto više. Druga stvar, kako će to funkcionisati, jer ja tokom suđenja moram biti kraj svog branjenika", zaključio je Kapo.

Istog stava bio je i advokat Senad Kreho kazavši da od online suđenja za sada nema ništa te da je to veoma teško izvesti, naročito u predmetima u kojima je veliki broj optuženih.

Senad Kreho
Senad Kreho

"Mislim da se određeni broj uposlenika u pravosuđu, ali i optuženih, ne zna služiti modernom tehnologijom. Sigurno 20 posto njih, a možda i više. Da ne govorim o velikim predmetima, to je realno neizvodivo", rekao je Kapo.