Akcija Energisa
0

Koristite screensaver koji štedi energiju i čuva okoliš

Sarajevo-x.com
Nakon skoro dvije decenije različitih inicijativa, svjetski mehanizmi za ublažavanje klimatskih promjena ne uspijevaju u ostvarivanju svojih ciljeva.

Kyoto protokol, koji završava sljedeće godine, nije ostvario svoje ciljeve. Sastanak svjetskih lidera u Kopenhagenu je neslavno završio, dok aktuelni sastanak u Durbanu ne obećava ništa novo, samo produženje mehanizama Kyoto protokola. Postaje u potpunosti jasno da zajednička globalna inicijativa neće biti dogovorena i da je briga o okolišu prepuštena lokalnim aktivnostima.

S tim saznanjem, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis u saradnji sa portalom Fotografija.ba je razvio screensaver koji će podsjetiti na neke osnovne mjere racionalnog korištenja energije, koje su lako primjenjive i imaju značajne efekte. Tako, na primjer, ako se tokom dana isključi monitor računara samo na 10 minuta, ukoliko ga osoba ne koristi, dnevna ušteda iznosi oko 0,01 kWh, što na godišnjem nivou smanjuje emisiju CO2 za 1,9 kg.

Ako 1.000 korisnika dnevno postupi ovako stvorit će godišnje 1.900 kg CO2 emisije manje. Ove brojke možda ne impresioniraju, ali ovakve akcije se zasnivaju na masovnosti - veći broj korisnika multiplicira efekte. Ovaj screensaver ima za cilj motivirati ljude da malim korekcijama u ponašanju postignu velike pozitivne efekte za prirodu.

Screensaver sadrži slike prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine koje još uvijek odolijevaju čovjekovom utjecaju, kao i jednostavne savjete kako možemo pomoći prirodi uz male korekcije u ponašanju. Sve navedene mjere imaju i pozitivne finansijske efekte koji se multipliciraju ako se primijene na veći broj uređaja, prostorija i ljudi. Screensaver je dostupan za besplatni download na portalima Energis.ba i Fotografija.ba.